Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAGOM VARMT

2014-05-21

Tisdagen var en alldeles väldigt lagom varm dag. Växlande molnighet och lite vind. Tjugo grader. Hundarna fick hänga med på några ärenden på lite olika ställen. Öppen baklucka och låsta grindar i kombination med lite nerdragna bakrutor, gav ett behagligt klimat i bilen. Även när solen tittade fram.

Eftermiddagen tillbringade Matte och hundarna hemma på tomten. Märgbenen innehåller fortfarande attraktiv och svåråtkomlig märg, snoken gör sporadiska besök och ekorren letar nerfallen fågelmat. Hundarna förefaller inte ha tråkigt. Snart är fågelmaten i tunnan slut och då får det vara slutmatat för säsongen. Men nu äter småfåglarna mer än under den milda vintern. De tackar för maten med skönsång under kvällarna, med sina ljuvliga försommardofter.

Matte släppte in Násti och Modji i huset och ägnade lite tid åt Aili. Som hellre leker med Matte utan leksak, än med leksaken tillsammans med Matte. Nu hade Matte en stor pipleksak som drog igång Aili och kastade iväg den. Aili sprang efter, tittade på leksaken och återvände till Matte. Klickern fanns med och när Aili sedan sprang efter leksaken och nosade på den, klickade Matte för visat intresse. Till slut sprang Aili och tog upp leksaken och rusade runt lite med den innan hon släppte den och återvände till Matte. Samarbete med leksaken saknas. Men Matte jobbar på det. Inför examen på kursen måste Matte även träna på "ligg". Lite läxläsning behövs.

På  tidiga kvällen tog Matte med alla hundarna på en tur med elmoppen i varierande tempo. Tempoväxlingar var temat för promenaden. Aili har svårt att förstå att dessa promenader inte är vare sig weightpulling eller strosaochnosapromenader. Tempoväxlingarna fick henne att skärpa till sig lite. Nu promenerar vi. Typ.

Matte upptäckte att bilister tog större hänsyn till en gammal tant med tre hundar på ett handikappfordon än när Matte cyklat med två hundar tidigare. Då blåste de förbi så nära, så Matte nästan sveptes omkull av backspeglarna på den mala grusvägen. Nu framstår Matte inte som en bland alla andra, som klarar att hålla tempot på cykel. En handikappad tant på en elmoppe, med tre små hundar i koppel, kan man kosta på sig att ta hänsyn till genom att sakta ner och hålla undan. Tack för det! Lite jobbiga rubriker om man skulle råka köra över tanten....  "Äldre hadikappad kvinna kördes på och välte med  sin tunga elmoped över sig i ett fritidshusområde när hon var ute och rastade sina hundaar".   

Fullt så illa är det ju inte. Matte traskar fortfarande i skogen, men traskar inte fort och långt nog, för fullgod motion för hundarna bara. Moppen känns som en bra lösning.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)