Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BESÖK HOS KNYTTEN

2013-12-18

VALPARNA FYLLER 10 v.

Kvar här hemma finns nu Aili som skall stanna hos sin mor och mormor och Manni som skall flytta norröver. När hans nya matte har möjlighet att lämna jobbet med renarna och julstöket. Snart är Adji tillbaka på "julferier" när hennes nya familj skall resa långt bort några veckor. Det föreföll lämpligast att hon då får komma tillbaka till en invand miljö. Här är det alltså full rulle över julen med ett kök och matrum som alltjämt är valparnas domäner. Matte har beslutat att inte ens försöka baka några pepparkakor i år. För första gången någonsin. Det känns alldeles för riskabelt att hiva ut och in plåtar i en het ugn, med nyfikna knytt som vill vara med och kolla. Inga brända trampdynor på grund av en nerfälld ugnslucka vill Matte ha. Matte får väl hitta något substitut för den ljuvliga doften av pepparkaksbak. Ett doftljus kanske? Julen hänger ju inte på hembakta pepparkakor enligt gammalt familjerecept, men traditioner är viktiga även för 40-åriga "barn". Hoppas mor deras blir förlåten....

Aili och Modji fick på måndagen besök av A. som var nyfiken på de valpar som till hälften  är ett resultat av en kille som sett dagens ljus hemma hos henne. Knyttens faster var på väg hem från en lyckosam utställning i Helsingfors, där hon fick ett cert. Grattis! Faster som är väldigt lik valparnas mamma Modji. Men med en väldigt fin och rak svans! I Helsingfors var även Nástisonen Epic och för honom gick det också bra. Fin kille! Grattis även till honom och hans matte.

tisdagen fick knytten åter besök. Då kom Mattes yngste son på besök. Han hämtades upp vid bussen en mil hemifrån och alla hundarna var med.

På hemvägen gjordes ett uppehåll vid den nu stängda golfbanan. Där fick Násti och Modji springa lösa och Matte och sonen tog varsitt knytt i koppel och lät dem prova underlaget. Där kan man snacka om gräsmatta! Knytten testade både greenen och oklippta ytor där de verkligen fick studsa för att ta sig fram i det höga och vissna gräset, med gamla sega tistlar som trasslade in sig i knytten. Men där såg man deras motor och problemlösningsförmåga och skam den som ger sig! Har man ett mål tar man sig dit. På ett sätt eller ett annat.

Sådan här terräng visar en hel del av insidan på ett litet knytt. Finns envisheten, målmedvetenheten och jävlar anammat där? Eller ger valpen upp och ber om hjälp? Eller blir den uppgiven? Ailis och Mannis enda begränsning var deras förares för ändamålet olämpliga skor. Knytten stretade på i sina koppel och ville utforska så mycket som möjligt, men även sonen bangade när det blev för brant och blött. Han kunde däremot låta båda småttingarna få sätta fart och springa för fullt när de kände för det. Mattes högerben springer inte längre. Aili och Manni fick även stifta bekanstkap med diverse olika underlag på gångar och kring klubbhuset. Násti och Modji fösåg sig av den rikliga förekomsten av harpluttar. Mums! De dammsög de kortklippta gräsytorna.

Valparna har upptäckt att världen har mer att erbjuda än två verandor för lek. Koppel betyder ut och gå och bil betyder ännu längre bort för att få se nya vyer. Två positiva småttingar hoppar jämfota för att få komma ut! Det blir flera tillfällen för utevistelse varje dag. Lite koppelpromenad, men även utevistelse på tomten i koppel. Då de leker med de vuxna hundarna och Matte bara fungerar som säkerhet i änden av kopplena. Aili och Manni styr själva vart de vill gå. Vid två tillfällen har de gjort felbedömningar och hamnat i bäcken och tagit sig upp snabbt med viss assistans i kopplet. Matte vågar snart ha dem lösa. Men inte ännu. Något kilo till behövs, för att de inte skall kunna komma in under husen eller ut på vägen. Ännu betyder koppel säkerhetslina.

Trots ett par ofrivilliga dopp utomhus har knytten inte slutat att ordna spa i vattenskålen i köket. Syrran Saivi började och nu är det en uppskattad sysslesättning. Märkligt är dock att bara knapp bottenskyla i skålen kan bli underlag för vattenlek med plaskande och halkande när det hamnar på köksgolvet! Samt tillräckligt mycket för att täcka en kvadratmeter. Minst. Men roligt har de! Berikning, en för valpar stimulerande miljö. Snart är syrran Adji här igen och får vara med och leka spa.

 

 

Antal kommentarer: 1

2013-12-18 23:53:51 - Anna, www.raika.se

Tack för vi fick komma o träffa er o era goa hundar, stora som små (heart)
Nära jag smugglade med mig en av dom små hem. URSÖTA :D
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)