Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FARLIG CYKELTUR I KNAPP STYRFART

2018-06-30

Fredag.

Snabba kast vädermässigt - minst sagt! Från 30 grader på torsdagseftermiddagen till 17 grader på fredagseftermiddagen. Från en kraftig varm tropisk vind till en kraftig kall ishavsvind! Klädbyte igen. Till och med hundarna tyckte att det räckte med en liten stund ute på tomten på morgonen och sökte lä på trappen och flyttade rätt snart vidare in i det varmare uterummet. Bitande kalla stormbyar fällde dessutom ett träd över vägen ner mot "byn".

Matte har inte cyklat med hundarna på länge nu. Stark värme i kombination med allt möjligt annat har kommit emellan. Men nu var det kyligt nog för en tur i sakta mak neråt vägen. Det visade sig dock vara ett illa valt tillfälle. En fredagseftermiddag. Först mötte Matte och hundarna Husse, som just kom hem och kröp snällt längs vägkanen. Han hade i sin tur just mött en bilist i väldigt hög fart på den smala vägen genom bostadsområdet. Den passerade strax innan Matte med cykel startade hemifrån. Hej vad det gick! 

Matte höll knapp styrfart då det var ett tag sedan hundarna cykelmotionerades och det nu var mer frågan om lite joggning för bevarande av god kondition än ren motion. Strax mötte cykelekipaget en SUV av den större och bredare modellen och den fyllde i princip hela vägbanan! Att föraren hade armbågen på fönsterkanten, mobilen för halva ansiktet och inte saktade ner gjorde inte Matte bekvämare, där hon just kom in i en kurva med mängder med lösgrus på asfalten!  Strax efter kom en ung liten tjej, som knappt syntes över ratten, i full karriär ut ur nästa kurva! Slickande sin vänsterkant i den oslagna grönskan och inte upptäckande Matte och hundarna i skuggan. Hon styrde rakt emot cykeln och fick kasta om ratten för att inte frontalkrocka med Matte och hundarna! I ett trettioskyltat område där ett par manliga medlemmar i en lokal FB-grupp machomässigt hejat på varandra, i att det är en uppmaning till önskad hastighet. Inte lagstadgat och det är 50 som gäller som laglig fart här! Varför en del kör ännu fortare! Oaktat lösa barn, pensionärer, folk i allmänhet, hundar, katter, rådjur och medtrafikanter! Oaktat en mycket smal väg mellan hus i ett fritidshusmråde. MEN den är asfalterad! Tyvärr. Höga farter klagas det allmänt över och de utlovade farthindren uteblir! Matte är inte en ensam grinig gammal tant. Unga män och kvinnor håller med Matte. Hundägare och föräldrar.

Nåväl, trots ett flertal skrämmande bilmöten tog sig tanten trampande neråt vägen med sina hundar och svängde vänster in på den andra huvudvägen genom området. Även den smal och asfalterad - men numera försedd med två farthinder! Det ena händelsevis?! utanför en styrelsemedlem....  I övrigt är vägarna grusade men samtliga är backar upp på och nerför berg och stickvägar. För cykling var detta ett superbra område för tio år sedan. Även för promenerande och skidåkning, men så icke längre. Nu är vägen till för stressade bilister och inga andra. Bedrööööövligt ledsam utveckling i takt med att fler flyttar ut permanent. Alltså, det finns många skäl till att cykelturer med hundarna duggar allt glesare. Allt färre syns cykelmotionera sina hundar här i jämförelse med förr.

En familj i närheten med en miniminiliten hund, osynlig där den springer lös i de oslagna gräskanterna och dyker upp framför bilar, har inte förstått hur farligt hunden lever när den rymmer från den icke inhägnade tomten. Nyligen höll en granne på att mosa det lilla djuret som rusade fram mot bilen och nu har även Husse och Matte fått denna pyttelilla hund framför bilen. Den skuttade upp från diket just som bilen passerade. Snart är den icke mer, om inte familjen tar ansvar för sin hund.

Trött och grinig kom tanten hem välbehållen med sina två Lapska och undrade vart utvecklingen är på väg. Ett av husen Matte passerade med hundarna står numera tomt. Husets ägare sägs ha omkommit i en bilolycka på vägan som leder ut till detta bostadsområde. Man kör aggressivt, fort och fullständigt hänsynslöst. Varje gång man kommer hem välbehållen drar man en lättnadens suck. Fem livsfarliga kilometer. Diskussionen startade i FB och spårade ur totalt på grund av en knäpp machosnubbe som ondgjorde sig över alla som hindrade honom medvetet från att hålla den fart han ville. Ondgjorde sig över föräldrar "som rastar sina lekande barn på vägarna"! ? Man kör som vore det enkelriktat åt två håll och här dör människor och djur.  I vintras var det en äldre man. 

Skall man behöva flytta härifrån för att överleva. Ibland är det skönt att vara till åren kommen. Matte vill nog inte veta vart dagens många gånger egotrippade och stressade inställning till sina medmänniskor tar vägen. Men för den saken skull vill Matte inte bli ett trafikoffer. Framför allt vill Matte inte att de två Lapska blir offer för hänsynslösa medtrafikanter.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)