Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN VECKA MED ELSTRUL, foton

2023-12-18

Under en tid och framför allt under förra veckan har tillgången på elektricitet svajat. Ett flertal oförutsägbara elavbrott har skett dygnet runt, den senaste tiden; framför allt under förra veckan! Strömmen försvann plötsligt och återkom efter en minut, tre minuter, åtta minuter, en kvart och någon timme. Det gick inte att planera någonting! Man kunde inte påbörja något som krävde säker tillgång på el ett tag framöver. Inte tvätta, inte baka, inte skriva något i datorn. Inte skriva här till exempel. Plötsligt dog datorn oväntat och det som inte hunnit sparas försvann. Elbolaget kunde inte hitta felet som var rätt lokalt, med drygt sjuhundra drabbade kunder. Något verkade glappa. Klimax kom på lördagen några minuter före ett på eftermiddagen. Då försvann strömmen och förblev borta till halv fem. Vilket var bättre än prognosen som sagt att strömmen skulle vara åter vid halv åtta på kvällen. Då var det en elstolpe som brann några kilometer hemifrån! Troligtvis var det något fel där som orsakat den svajande eltillgången en tid. Nu blev det väldigt tydligt var felet stod att finna! I den lokala FB-gruppen undrade någon om det kanske gick att baka färdigt pepparkakorna med värmeljus under plåten! Många var nog i en likartad situation vid ett längre strömavbrott, en lördag  en vecka före Julafton.

Klicka för större bilder.

Matte har promenerat dagligen med hundarna och väglaget gick från hårt och lättgånget med rätt skor på fötterna, till oerhört svårgånget med tö och modd och is och halka i helgen. På tomten försvann den spännande isen i bäckfåran och Dima blev en sysselsättning fattigare. Isen, med öppna ställen där vattnet syntes, var något han gillade. Han gjorde sitt bästa för att ha hål på den och lyckades ibland över förväntan! Filmer på Instagram.

Väglaget på lördagen var så förädiskt när några ärenden skulle uträttas, att hundarna inte fick följa med i bilen. Risken för olyckor kändes onödigt stor och de lämnades hemma med en utlagd nyckel  - om ifall att....  Åtskilliga bilar har hamnat i diket den senaste tiden. På söndagen fick hundarna däremot hänga med runt för att fixa lite inför jul, då mycket av modden töat eller skrapats bort. Bland annat måste isgrus inhandlas!

Matte är väl medveten om riskerna, när hon går med hundarna på isiga vägar i området nu. Flera har halkat omkull och en bröt armen. Originalhöfter håller bättre än proteser och Matte har två. Att ramla med höftprotes kan innebära en smärre katastrof, då benet den är inslagen i kan brytas sönder. Det är inte säkert att den bara går ur led med fruktansvärda smärtor. Matte går försiktigt och vill kunna fortsätta att gå livet ut. I går halkade syrran och stukade eller bröt foten.

Allt handlar om halka nu. Yttertrappen var som såpad på söndagsmorgonen! Utanför de små tramprutorna av AstroTurf som skruvats fast som halkskydd. Hundarna måste bromsas och fick inte kasta sig ut med halkrisk och fläkningsrisk! Betongplattorna framför stugan var såphala! Hundarna kopplades direkt vid ytterdörren och fick leka loss nere på gräsmattan, där snön legat djup och ännu gör så.

Matte hatar när det töar på dagen och fryser på natten och skapar en jättelik 'isgata' överallt! Det begränsar rörelsefriheten och ökar skaderisken för alla som har ben att gå med. Rådjuren har ett helsike. Även hundarna halkar nu på vägen. Husse rapporterade "jättehalt" efter söndagkvällens rastningspromenad.

I helgen var Matte och Husse bjudna på glöggmingel till en granne med skogig och bergig tomt. Mellan höga tallar samlades några grannar för trevlig samvaro, kring en lägereld och ett vindskydd. Det blåste! Det var regn i luften och det var halt. Men elden och människorna värmde och stigen från vägen var mycket välsandad! Tack för en mycket fin stund tillsammans! Inga hundar fick följa med. De hade det bäst hemma denna kväll.

 

 

Antal kommentarer: 2

2023-12-18 08:37:50 - Anne-Lise

God Jul og Godt Nytår til dig, husse, Aili og Dima.
I ønskes alt det bedste i 2024 ♥️
Kærlig hilsen Anne-Lise

2023-12-18 08:42:14 - Marianne

Tack detsamma! Tack för att du håller kontakten! Julkort finns på startsidan/förstasidan.
Kram från Marianne och flocken hälsar! (heart)(star)(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)