Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SOLIG TRÄNING PÅ STORA YTOR, foton

2021-03-02

Söndag.

När kvällsträningarna ännu sker i mörker, är det fint för både hundar och förare att kunna träna någon gång ibland i dagsljus. Vilket måste ske i helgerna, när arbetet på träningsgruppens tillgängliga träningsplatser oftast ligger nere. Bergtäkten är stor och erbjuder olika typer av träningsmiljöer i olika delar av området. På söndagen stämde väderprognosen med vad som förutspåtts och solen sken från en klarblå himmel. Det blåste förvisso en del, vilket bjöd hundarna på lite utmaningar i form av vindar som slog mellan de branta bergsidor som omger området. Det kräver en hel del av hundarna när de får en tydlig vittring och söker ut i området gående på den vittringen, som plötsligt försvinner totalt. Vinden slår och hundarna måste lära sig att åter söka sig in i vittringsstruten från gömda figuranter. Vilket kräver uthållighet i arbete och stor arbetsmotor, självständighet och god problemlösningsförmåga. En sysselsättning väl lämpad för Lapska Vallhundar alltså. I synnerhet som de både får springa över stora ytor i sitt sökande och sedan skallmarkera funna figuranter! Renvallning i miniformat och en form av berikning. En hel del klättrande kan det också bli och för smidiga och ofta klätterglada Lapska Vallhundar är det bara en fördel.

Tränade den här härliga söndagen med vårkänsla gjorde två Lapska tikar, två Lapska hanar, en Jaktlabbehane och en Jaktlabbevalp samt en Springervalp. Valparna fick inleda med att gå vindstigar, för att fånga vittringen från en gömd människa, bland en del skrot som måste passeras på vägen fram till figuranten. De fördes i koppel med vinden på tvärs, så att de skulle kunna fånga vittringen fint. Inga krav ställs på valpar vid träning på den här nivån! Det är viktigt att allt upplevs som ett sätt att leka tillsammans! Många har alldeles för bråttom med att allt skall bli perfekt och se snyggt ut. Många är alldeles för prestigefyllda vid valpträning och vill visa fina resultat så tidigt som möjligt. En prestigefylld förare till en valp ser lätt sammanbiten och stel ut och får svårt att övertyga sin valp om att allt bara är på lek! Glädjen glöms bort och det kan lätt bli så att valpen blir osäker och bjuder över sig själv, i sin iver att vara föraren till lags. En prestigefylld förare och en valp som bara vill vara till lags på ett undergivet sätt ser inte särskilt kul ut och bäddar inte för glädjefyllda träningspass med mycket lust framöver. Skall glädjen finnas kvar i träningen när hunden är tolv år måste känslan för lek finnas där från början. Inte känslan av krav.

Modji fick en tidig start i avsaknad av syskon och kvar i barndomshemmet som hon var. Från fem veckors ålder fick hon hänga med när Husse hade en räddningskurs och Modji och Matte miljötränade som en kätterochklänglek på olika industritomter. Modji fick en grund lagd som gör att hon nu, tolv år gammal, är precis lika entusiastisk och ger allt vid varje träningstillfälle! Hon ser fortfarande alla former av inlärning och träning bara som olika sätt att leka på. Hon har tränat agility, rally, nosework och cirkuskonster senast med en championtitel i höstas. Utöver räddningssöket och skarpa sökinsatser. På söndagens räddningssökträning sökte hon i hög fart och när hon hittade en person gömd högt uppe kunde hon inte bärga sig i sin iver att så fort som möjligt få ner figuranten! Modji gick på bakbenen och skallmarkerade!

Klicka för större bilder.

Aili hade mycket spring i benen och höll hög fart när hon sökte igenom området med hjälp av vinden. När hon på mycket långt håll lokaliserat figuranten gömd uppe i slangrullen, var hon så taggad att hon tog i allt vad hon kunde i sin skallmarkering!

Vädret var fint och området bjöd på många möjligheter, varför träningsgruppen körde vidare med nya sök för hundarna efter en gemensam fikastund med avstånd. Det var inte helt enkelt att kunna umgås och höra varandra i den vinande vinden med coronaavstånd.

Måndag.

Lapskflocken begav sig till Norrtälje och hängde på låset för att kunna handla lite saker som inte fungerade att få hem via näthandel. Öde butiker passar fint för gamlingarna som får vänta och vänta på vaccin. Innan hemfärd handlades hämtmat på ett populärt lunchställe, där Lapskflocken ser fram emot att kunna luncha utomhus, när det blir lite varmare. Att äta mat som någon annan lagat uppskattar Matte VÄLDIGT mycket.

Eftermiddagen tillbringade flocken ute på tomten under många timmar. Med en trädgård finns det alltid att göra och hundarna hade fullt upp med att hålla reda på förbipasserande och pågående arbete snett över vägen. Märgbenen var ännu intressanta att gnaga lite på.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)