Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EFTERSNACK

2018-10-23

Måndag.

Nu kanske ni är trötta på att höra om lagtävlingen, men för dem som var med och har laddat i närmare ett år, sedan den förra tävlingen, tar det lite tid att varva ner. I den slutna FB-grupp som skapades inför årets lagtävling för spridande av viktig information, droppar nu bilder in från de olika stationerna vartefter. Bilder kommer även i den "stora FB-gruppen".  Några har ni sett redan. Arrangören tackar sponsorer genom att låta dem använda bilder från tävlingen från sina respektive upplåtna områden och en drönare användes även för filmande av aktiviteterna. Paintballbanan i Uppsala och Dannemora gruva har egna hemsidor och har vädjat om uppmärksamhet som tack. En person från gruvan var närvarande hela dagen och var behjälplig med att låsa upp och sedan låsa alla de platser där lagen tälvlade inom det inhägnade området. Många företag har skänkt priser till samtliga de trettiotvå deltagande ekipagen och till alla funktionärerna och de många figuranterna i form av hundmat, hundgodis, hundtillbehör och "PR-prylar".

Att anordna en sådan här lagtävling är ett jätteprojekt, varför det är lite kluvet att vinna tävlingen. Då det vinnande laget även står som arrangör nästkommande år. Allt i Räddningshundförarföreningens regi. Tävlingen flyttar alltså runt i landet år från år, då de tävlande kommer från hela landet. Årets tävling var helt fantastiskt välordnad med en mycket väl fungerande tidsplan för de åtta lagen, mellan de åtta olika stationerna på fredagskvällen och de åtta stationerna vid Dannemoragruvan på lördagen!

Husse och Matte har på ett eller annat sätt varit involverade i denna lagtävling sedan väldigt många år och Gázzi född 1998 har varit med och tävlat, liksom hennes dotter Násti. Nu är det Nástis dotter Modji och dotterdotter Aili samt sonen Lime som representerar rasen i tävlingen, tillsammans med träningskompisarna Kirou och Nemo. Vilket de gör med den äran!

Husse och Matte har alltså upplevt många olika lagtävlingar på många olika platser under åren och minns med glädje tävlingar på High Chaparal, Gröna Lund och Skara Sommarland. Där man fått söka människor i fantastiska miljöer. Att få ihop tidsplanerna för alla lag är sannerligen inte lätt och i helgen hade arrangören lyckats imponerande bra! Väl värt att nämnas och hyllas. Stämmer det inte kolliderar lagen på stationerna eller hinner inte fram inom tidsramen och något lag måste hoppa över en station med mängder med missade poäng. 

Att hitta boende för alla de tävlande tillsammans och där man får bo med hund och där det inte blir för långa transporter mellan de olika stationerna är en annan, inte helt enkel del av att arrangera en sådan här lagtävling. Personliga kontakter är guld värda när det gäller letande efter områden att få nyttja för tävlingen. Alla som sökt områden för räddningssökträning i vardagen vet hur svårt det kan vara. Här skall man hitta många områden någorlunda nära varandra och med goda möjligheter att få till bra gömställen för människor samt med umaningar för ekipagen. Många bilar måste kunna parkeras i närheten.

Sponsorer är en viktig del för både tillgång till olika områden och för att få ihop priser till deltagarna. Vissa år blir det lagen på pallplats som får fina priser och andra år, som i år, får samtliga varsin kasse full med användbara saker. Många ser detta med räddningshundverksamhet som något samhällsnyttigt och hjälper mer än gärna till som tur är!

De har ju helt rätt! Samhället behöver räddningshundar.

Numera skickas inga räddningshundekipage från Sverige utomlands, då andra länder närmare katastrofområden har ekipage som hinner fram snabbare och därför gör större nytta. Sjöräddningen använder hundar som får en specialutbildning, med grunden i räddningshundutbildningen och räddningshundars användning nationellt utreds.

SRhF - Svensk Räddningshundförarförening anordnar olika läger, påskläger och sommarläger, utöver den årliga lagtävlingen.  Räddningshundförare från Finland har deltagit på både lagtävling och läger. Kontakter länderna emellan finns och Husse och Matte har samarbetat över gränserna med våra grannländer. Snart väntar åter utlandsbesök för lite gemensam träning.

För att vara med på ett läger krävs en hund som tränat sök och ett medlemsskap i SRhF

Husse och Matte är övertygade om att det finns många Lapska Vallhundar med dolda talanger! Att träna räddningssök är roligt! Man lägger ribban högt och det gillar många Lapska Vallhundar! De får den utmaning de längtat efter många gånger. Att leka avancerad kurragömma med sin hund är en väldigt rolig hundaktivitet tillsammans med en Lapsk Vallhund!

Man kan träna räddningssök som man tränar vad som helst med sin hund. Bara för att det är så kul! Man kan tävla i räddningssök. Man kan även gå kurs och certifiera sin hund. 

2014 tävlade Lag Gátchis på Skara sommarland och placerade sig även då på fjärde plats av åtta tävlande lag.

Många bilder togs det året på laget med fyra Lapska Vallhundar! De finns i  bildgalleriet  för 2014 på SRhF:s hemsida. Matte hade just fått en ny höft och hade detta år en vikarieförare till Modji. SRhF finns även på FB.

För övrigt anser Husse och Matte att rasen Lapsk Vallhund inte bör beskrivas som oansenlig.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)