Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INNEDAG

2013-11-13

KNYTTEN FYLLER FEM VECKOR I DAG ONSDAG.

Tisdagen blev liksom november personifierat. Mycket blåsigt och mycket regningt. I stort sett hela dagen. De vuxna hundarna pep ut för tolettbestyr på tomten och återvände snabbt upp på verandan igen. Där valde de att tillbringa förmiddagen. Med fördragen glasdörr. De trivs där och väljer ofta att bli kvar ute, men på glasverandan. Modji ligger på ett renskinn i korgstolen och ser ut genom dörrarna för god överblick. Násti bäddar ner sig bland olika fällar i den stora pilkorgen. Modji lämnar sina barn allt mer. Hon lämnar tydligt över till Matte. De två sista dagarna har hon även visat att hon börjar intressera sig för att leka med dem.

Att låta knytten komma ut i detta väder kändes inte lämpligt. Inte ens under Mattes jacka. Att komma ut är så nytt och skall bara vara en positiv upplevelse för dem. Så småningom lär de få vänja sig vid alla väder, men inte nu. På grabben väntar snö om några veckor, mycket långt norröver, i allra nordligaste Norge. Det är lite svårt att förbereda honom på detta här hemma. Blötan och fukten ute är nog värre än kylan.

Knytten är en stor glädjekälla för många. Deras nya familjer börjar förbereda sig för deras hemkomst på olika sätt. För god anknytning messar Matte kontinuerligt nytagna foton. Nu vet alla vilket knytt som blir just deras och lite personligare bilder kan förmedlas. Tillsammans med en valprapport om utvecklingen varje vecka. Med fyra knytt i kullen är detta lätt att åstadkomma. Märkligt nog har Matte haft turen att få just fyra knytt i kullarna. Helt idealiskt! Om man inte föder upp valpar för att tjäna pengar på verksamheten. Det gör inte Matte. Husse och Matte vill få egna bra arbetshundar, samt förhoppningsvis kunna erbjuda några familjer till bra arbetshundar och förväntar sig inga vinster på uppföderiet. Det är vackert så om det går jämnt upp. Det känns mycket främmande att sälja levande varelser för att tjäna pengar på dem. Alla Modjis knytt har haft  hem som väntat, innan de tillverkades.

Ett konstaterande. För många år sedan fick Matte rådet att varken använda trådlös  fast telefon eller trådlös rauter under dräktighetstiden. Matte frågade expertisen som ansåg detta vara ett väldigt onödigt råd, då man har fjärrkontroll till sin TV och diverse andra saker i ett hem som "strålar" på olika sätt. Men Matte blev osäker och lydde rådet. Trots allt. Man kunde ju inte veta säkert.  Fram till denna senaste valpkull. Då Matte fått åtskilliga bevis på lyckade valpfödslar trots mängder med trådlösa nätverk i deras närmaste omgivning. Modjis fyra knytt föddes synnerligen livskraftiga och på sin femveckorsdag i dag finns inga som helst tecken på att de påverkats negativt av all "strålning". Matte tror inte alls att man måste vara så himla rädd för den tekniska utvecklingen med olika "strålningar" som kan göra att en tik går tom. Men för många är det skönt att ha något konkret att skylla på när något går snett.

Däremot tror Matte att det är en god idé att herpesvaccinera tiken en vecka efter parning och en vecka före nedkomsten.

 

Antal kommentarer: 2

2013-11-13 16:03:37 - Anna, www.raika.se

redan 5 veckor, vart tar tiden vägen
förstår att dom nya familjen glädjs mycket o längtar efter att få hem sin lilla parvel
dom är gudomligt söta (heart)

2013-11-13 22:47:14 - Anette o två lapska

Ja att vänta på valp, det är speciellt :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)