Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING I VÅRVÄRME

2021-04-19

Söndag.

Matte behövde ett avbrott i trädgårdsgrävandet och välkomnade en heldagsträning, när större delen av träningsgruppen hade önskemål om detta. Vädret skulle bli fint med sol hela dagen och vinden rätt frisk. Tränade gjorde två Lapska tikar, tre Lapska hanar, en Jaktlabbetjej och en Springertjej. Platsen för träningen var ett område under uppbyggnad av något okänt, en yta med diverse föremål och lämplig för räddningssökträning. Denna yta fanns i en bergtäkt och därmed fanns även grushögar och stenhögar tillgängliga för träning. 

De två yngsta i gänget, Labben och Springern, är kring halvåret nu och det har tidigare inte funnits några bra platser med stora stenblock för deras miljöträning. Nya sprängningar var nu genomförda och en lämplig plats hade uppstått. Man måste alltid se till säkerheten och icke säkrade stenblock kan komma i rörelse och finns det stora mellanrum kan små hundar försvinna ner emellan. Nu fick de båda nybörjarna gå på koppelpromenad över stora stenblock och det hade de inget emot. De fick även hänga med sina mattar upp i en grushög, där gruset rasade under fötterna på dem, där de tog sig fram.

Sådan miljöträning mår alla hundar bra av. En god balans och trygghet i olika miljöer och på olika underlag ger trygga hundar med gott självförtroende. 

Småtjejerna fick även göra övningen där en person ligger gömd i en låda med lock och två personer står lutade mot lådan. Hunden skall visa att där finns tre olika vittringar. När den hälsat på de båda synliga personerna backar de undan lite och man vill då se hur hunden löser situationen med den tredje och osynliga vittringen inne i lådan. Vanligtvis börjar hunden nosa mer noga på själva lådan och upptäcker att det sipprar ut vittring kring locket, reser sig mot lådan och vill få kontakt med den dolda figuranten. Föraren öppnar locket och där är den tredje figuranten och kan också ta kontakt med hunden och hälsa på den. Det bygger på hundens nyfikenhet!

Ailis ena sök blev en variant av att skilja tre olika vittringar från varandra och skallmarkera var och en av de tre funna figuranterna separat. Tre transportband intill varandra blev tre bra gömställen placerade ett stycke ovan mark och tämligen nära varandra. Aili skickades på frisök och fångade de tre vittringarna samtidigt på rad i vindtriktningen. Hon drog iväg mycket långt framför Matte och nådde fram till de tre transportbanden där hon skällde lite vid dem alla och visade att där fanns tre gömda figuranter.  I väntan på att Matte skulle nå fram. Innan Matte nått hela vägen fram övergick Aili till att skallmarkera den tredje och bortersta figuranten. Där stod hon och skällde när Matte äntligen nådde fram. Figuranten klättrade ner och belönade och Aili vände sig om och skallmarkerade den mittersta figuranten. Därefter ansåg hon sig färdig, då hon tidigare skällt som mest vid det första transportbandet med den första figuranten innan Matte nådde fram. Nu var inte Matte riktigt nöjd med den markeringen, då den aldrig kom till något avslut. Matte hade liksom aldrig varit närvarande där och figuranten hade inte varit i kontakt med Aili. Men skällt ordentligt hade hon ju förvisso gjort. Matte stod kvar och signalerade "inte helt klart", varför Aili återvände och skallmarkerade ånyo och fick ett korrekt avslut.

Timmarna rann undan fort och under dagen hann alla hundar få göra varsina två stora sök. En fikapaus gav möjlighet till social samvaro och planering av sommarträning. Förhoppningsvis ett läger när alla blivit fullvaccinerade. Under flera år har träningsgruppen kunnat träna båtsök i skärgården under en långhelg, tack vare stor gästfrihet från träningskompisar med stuga och båt. Inom gruppen råder konsensus kring C-vaccination. Eget intresse och ett samhällsansvar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)