Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RYMDE

2015-07-20

Söndag.

Husse och Matte lever under semestern enligt ett engelsk ordspråk "Early bird catches the worm!" Inga sovmorgnar. Direkt efter frukosten var arbetet igång med att lägga ut de fyra inköpta 50x50 - plattorna på den mark som är utfylld för att skapa en ny entré till huset. Plattorna skall ligga med mellanrum som stigplattor för att kunna dra med gräsklipparen upp på kullen bredvid huset. Ner på knä igen! Matte kröp omkring och grävde och krafsade och Husse balanserade plattorna på högkant och provlade dem med jämna mellanrum. Tumstock och vattenpass användes och Matte fick vara snabb och hålla undan fingrarna när Husse släppte ner plattorna. Inspektorskan Aili var med och närkontrollerade som vanligt. När plattorna var på plats tyckte Aili att Matte kunde ägna sig åt henne, i stället för att fortsätta krafsa i lera och jord för att skapa en snygg inpassning av plattorna i sluttningen. Viss stöttning behövdes och stenar stoppas in under här och där. Matte kröp vidare ett tag till när Husse ägnade sig åt annat. Aili placerade sig resolut på den jord som Matte höll på att forma. Där började hon kräla runt och åla sig, rulla sig och åbäka sig, i klartext förmedlande: "Ser du mig matte? Lek med mig matte! Klappa mig matte! Puss på dig matte! MEN SLUUUUUTA GRÄVA NU MATTE!!!" 

Älskade Ailigumman! En hund som en karamell! Skalet är hårt när hon jobbar och fyllningen mjuk och go när hon är knähund och på puss och kramhumör! Vilket hon gärna är även med för henne okända människor! En underbar egenskap när man vill ha en hund att jobba med. Det underlättar helt klart. Denna egenskap finns hos alla familjens hundar.

När plattorna låg på plats bytte Husse och Matte sina leriga kläder mot renare varianter och tog med sig hundarna på en liten tripp norrut. Rymde från tomten med mer grävjobb och gräsklippning som måste göras. Tog några timmar semester på semestern!

Färden gick till Penningby slott med anor från 1400-talet som en befästningsborg. På 1800-talet användes det som bostad. Slottet är privat och ingen bor i själva slottet längre, men det anänds av släkten för privata högtider emellanåt. Ibland ordnas här musikaftnar, men i övrig är det mycket sparsamt öppet och guidar gör familjen själva. Denna helg skedde årets två första visningar och på söndagen var det en större grupp än vanligt som hittat hit. Bottenvåningen är nog den mest spännande delen med sina extremt tjocka befästningsväggar och små gluggar till fönster. Här fanns köket och även en fängelsehåla. I mitten en gigantisk brunn i vilken vattnet rinner till när den töms och är drickbart. Här visas föremål som hittats i närheten, som den båt huggen ur en trädstam från 500-talet. Vilken fantastisk träningsmiljö! Men hundarna fick snällt vänta i bilen.

Efter visningen gjorde Husse och Matte ett besök i Linneladan vid nerfarten till slottet. Tog en fika och lät sig inspireras av allt fint som man köpa här. Från små påsar med ekologisk lakrits till stora möbler. En sänggavel av kluvna störar var både snygg och originell. Kanske något man kan göra själv? I stället för att betala många tusenlappar.

Hemma väntade som sagt gräsmattan på att bli klippt. Vattnet har inte runnat undan då marken är gammal sjöbotten och gräset har vuxit fort och mycket. Trots vattenplask måste detta göras nu och Husse tog sig an uppgiften. Hemma väntade även mer jobb med betongplattorna och marken runt om på Matte, så lite mer knäböjande blev det innan dagen var slut. Innan dagen var slut hann Matte också laga en god kycklinggryta som åts i kvällssolen.

Matte tog sedan med hundarna på en rask powerwalk genom området, för motion och utsträckande av den krypande kroppen. Det har blivit mycket krypande under lång tid nu och musklerna behöver sannerligen sträckas ut! Hundarna pinnade på fint i det raska tempot, efter att ha fått ägna den första biten av promenaden åt nosande och toalett besök.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)