Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI "VATTENSÖKTRÄNADE"

2016-08-29

Söndag.

Nástisonen Lime (Átjájuoksa Aiko) var bara till låns över helgen. Han var inte returnerad efter fem år! För övrigt så tränar han räddningssök med sin ursprungsflock varje vecka och ingår i Lag Gátchis. Så väldigt obekant var alltså inte den tillfälliga flocken för honom! 

På förmiddagen fick han följa med Husse, Matte och Aili när de begav sig till  grannkommunen Åkersberga för att fira "Kanalens dag", med tivoli och diverse olika begivenheter längs kanelen, som går från Östersjön och upp till Garnsviken i hemorten Brottby. Som en del av den av vikingarna använda Långhundraleden, som slutar i Uppsala. Det hade alltså varit möjligt att med en mindre båt bege sig hit denna dag, men inte ända uppe ifrån stugan i skogen.

Husse, Matte och hundarna skrotade omkring i början av området, för att sammanstråla med Limes familj, som befunnit sig ett stycke norröver under helgen. Rätt snart dök de upp och de två Lapska var inte svåra att upptäcka i närheten av brandbilen som var uppställd nära parkeringen. Lime blev så klart jätteglad, så ock Aili. Som blev mindra glad när mysiga Morbror Lime traskade iväg med sin egen flock mot parkeringen.

Själv vadrade hon vidare längs med kanalen mellan alla olika stånd, där kommunens olika föreningar presenterade sig välordnat och trevligt på båda sidor om gångvägen. Rätt som det var stod två unga killar och blockerade vägen totalt! De stod i bredd som en väggspärr och tryckte upp ett papper i ansiktet på Matte som på en dryg decimeters avstånd inte kunde se vad detta gällde. I ren självbevarelsedrift greppade hon pappret bara för att omedelbart inse sitt stora misstag. Sverigedemokraterna utmärkte sig genom aggressiv marknadsföring och skapade tvärstopp i flödet av folk. Desperationen i sättet att sprida sitt budskap torde inte nödvändigtvis tyda på svårigheter att få ut vad de vill. Dessvärre. Av detta parti är varken Husse eller Matte ett minstaste dugg intresserade! 

Ett dagcenter serverade kaffe och för fyrtio kronor fick två personer varsin generös macka och gott kaffe! Aili fick hjälpa Matte att äta upp en del av brödet. Under gångbron över kanalen låg en stor flotte och en dykarförening roade omgivningen genom att söka igenom botten efter dumpade cyklar och annat som slängts från bron. Flotten fylldes skrämmande snabbt och måste tömmas för att ge plats för nya fynd. Aili tittade mycket nyfiket på bubblorna som avslöjade en dykare under vattnet och Matte tog chansen till träning! Varje dykare som Aili upptäckte under vattnet renderade henne mängder med beröm och lite godis. Oplanerad vattensökträning! Erfarenheter för Aili för framtiden. Människor kan man hitta under vattnet. Då blir Matte väldigt glad! Faktum är att just här har Matte gått med Ailis mamma Modji och sökt en försvunnen person. Som senare hittades på annan plats. Ramlar man i här finns stora risker att fastna under vattnet i en cykel uppenbarligen.

Så småningom hade hela sträckan som ingick i dagens firande avverkats på båda sidor om kanalen. Den lilla ångbåten hade hunnit tuta många gånger till passagerarnas stora glädje och Aili hade hunnit snabbmorsa på mängder med hundar! Ensam är Aili mycket glad åt hundmöten och vill ha kontakt och här vistades inte bara hundar denna dag. Aili fick se både katter i sele och små hästar och om dem alla tyckte hon mycket! Alla hundar var trevliga hundar. I flock med mamma och mormor blir hundmöten något helt annat tyvärr. Det gäller för alla familjens hundar. Som med tonårsgrabbar många gånger. En och en är de hur gulliga som helst, men flockmentaliteten ställer till det understundom....

Hemma väntade resten av Lapskflocken och resten av dagen tillbringades med olika sysslor på tomten. Det blev visst inte mer än rastning för de två äldre denna dag. De glömdes bort! Dålig stil Husse och Matte. Som redan gått och gått i flera timmar med Aili. Som oplanerat och omedvetet varit och tränat i flera timmar. Dykarna fanns där hela tiden i kanalen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)