Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖNDAGSTRÄNING (foto)

2018-10-15

Söndag.

På förmiddagen fick hundarna några uppgifter utomhus, där de skulle leta efter eucalyptusdoft. Båda löste sina uppgifter fint. Matte försöker klura till det för dem så att de måste koncentrera sig och ett sätt är att gömma doften omedelbart i början av sökområdet. Ett av ställena som Matte utnyttjade var precis till höger i kanten av dörröppningen in till vedboden. Halva byggnaden består av glesa brädor för genomluftningens skull. Modji har lite för hög fart och missade först men tog doften när hon vänt längst in. Aili tog doften redan utanför väggen, några meter ifrån vittringskällan. Varför hon bara stannade i dörröppningen och visade direkt var Matte petat in påsklämman med doften. Under den röda plasthinken med batterier och liknande till återvinning. Rätt arbetstemperatur och arbetstempo ger snabbare resultat.

Eftermiddagen användes till sökträning inför lagtävlingen. Träningsgruppen har fått med två lag och nu var det inte Lag Gátchis i huvudsak som skulle träna, då halva laget var upptaget av annat. Husse och Matte ställde sig till förfogande för kompislaget och slarvade bort sig i ett gytter av mycket tätt stående "byggskrot". Avsiktligt nära varandra och så att vittringarna skulle fara iväg och även blanda sig med varandra. Husse låg högt intill skogskanten och en slänt, uppkrupen på en stålkonstruktion och osynlig nerifrån. Matte låg i vind nedanför och ett litet stycke bort. Vittringarna slog i varandra så som avsett. Det skulle inte vara lätt och det visade sig att det var det inte. En lyckad övning med andra ord. Både hundar och förare måste tänka till.

Efter gemensam fika vid bilarna flyttades dessa till en annan typ av område. Här fanns mängder med sprängsten i olika stora högar och detta är det närmaste man kommer realistiska rasförhållanden för träning. Ingenting är säkrat och man måste tänka säkerhet hela tiden. Stenar kan komma i rörelse och hundarn kan ramla ner emellan. Man måste kolla noga innan man ger sig upp i sådana områden. Medan andra hundar var sysselsatta med sökträning i rasmassor och gruppen befann sig mitt på grusplanen, passade Matte på att ta ut de egna hundarna. Husse var "försvunnen" i ett ras. Modji och Aili fick träna arbetslydnad med störning och Matte skickade upp dem tillsammans till toppen på en stor grushög. Där ombads de sätta sig ner bredvid varandra och sedan stanna kvar där. Under tiden pågick sökträning på arenan nedanför dem med en lös hund i taget och samtidigt lade en förare ut korv på små lock för nästkommande träningspass. Alldeles nedanför där Modji och Aili var beordrade att sitta kvar uppe på grushögen. De skötte sig med den äran och när Matte återvände kallade hon ner Modji först och Aili satt blickstilla och väntade på att bli nerkallad även hon. Därefter fick de träna på att "inte röra korven".

Husse var nu återfunnen och gick med Modji i koppel i en bana runt de många locken med korv. Modji var lydig och rörde inte. Matte gjorde samma sak med Aili. Men att gå i koppel som på promenad ledde bara till för många "inte röra" tyckte Matte. Varför hon valde att köra fria följ med både Modji och Aili och då var det mycket trevligare! Mycket mer följsamma hundar som inte brydde sig om korven. De har tränat "åttans frestelser" som är ett moment i rallylydnaden.

En solig och sensomrig dag var till ända och Matte skulle förse flocken med middag. Men Modji och Aili hade legat stilla rätt länge i bilen på eftermiddagen och inga stora sök hade de fått. Nu spred Matte ut smått godis ur en provpåse över hela gräsmattan i skymningen och det fick hundarna att hålla sig i rörelse i fint flyt i tjugo minuter. En liten förrätt!

När solen försvann svalnade det snabbt och Modji och Aili slog sig till ro framför braskaminen, efter en dag fylld av olika korta träningspass innehållande lite av varje.

Klicka för större bild. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)