Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BÅTHUNDAR (foto)

2018-10-07

Lördag.

Lapskflocken tillbringade förmiddagen ute på tomten med olika aktiviteter. Hundarna ägnade sig företrädesvis åt att vänta på att de nu mogna och riktigt goda små paradisäpplena skulle ramla ner. Tidigare har mängder ramlat ner och de har ätit en hel del dagligen, men när Husse nyligen skulle klippa gräset städade han bort all fallfrukt. Det lilla trädet dignade av frukt och än faller de små äpplena vartefter. Hundarna står nedanför och väntar!

På tidiga eftermiddgen begav sig flocken till Hässelby Strand intill Mälaren, strax väster om Stockholm. En tur med en mindre motorbåt väntade. Matte medförde fikabröd och mellanmål till hundarna. Båtägarna mötte upp vid båtklubben, strax nedanför bostaden,  medförande kaffetermos. Iklädda flytvästar äntrade hundarna båten med viss hjälp, då de måste ta sig in över den lilla ruffen och de måste lyftas ner i sittbrunnen från det halkiga och välvda rufftaket. Hanteringsvana underlättade det hela väsentligt! De hade ingen som helst möjlighet att själva komma längre än till det lilla fördäcket. Hanteringen blev dessutom rätt omfattande, då en person fick lyfta en hund i taget från rufftaket och en person fick, stående i sittbrunnen, ta emot dem för att släppa in dem i förpiken. Men de båda Lapska är vana vid mycket och hantering på lite olika sätt innebär inga problem för dem. De litar på sina människor. I förpiken fanns mjuka dynor och möjlighet att se ut och hålla koll på läget. Men de valde båda att genast slå sig till ro där de hade kommit undan den rätt kyliga vinden ute i sittbrunnen. Motorn väsnades ganska kraftigt, det gungade en del i vinden och vattnet slog mot fören där hundarna låg. Vilket inte bekymrade dem det minsta.

Färden gick västerut och bort från tätbebyggelsen. In mellan några av de ostliga Mälaröarna med sin mycket lantliga bebyggelse helt nära Stockholm. Fantastiska miljöer med gårdar på Färingsö. Intill Lovön och i en vik var det lä och båten saktade ner. Genast var de två Lapska på alerten och satte sig upp och spanade ut över vattnet! Var det jobb på gång nu? De mindes helt klart alla gånger de tränat båtsök med figuranter utplacerade på land! Men inget sökuppdrag väntade på hundarna. De fick i stället "belöning" utan att behöva arbeta i form av varsin torkad kalkonfot som mellanmål. Matte dukade upp fika för de tvåbenta i sittbrunnen och hundarna stannade gärna kvar där de var, liggande på sina dynor i den relativa värmen under tak.

Båten drev långsamt bort från lä intill stranden, kaffet var slut och färden fortsatte runt några öar. Efter två timmar var det dags att återvända till bebyggelsen och hemmahamnen, där hundarna fick uppleva samma hanteringsövning men bakvänt. De lyftes upp från sittbrunnen och upp på rufftaket. Från vilket de hasade ner över vindrutan på fördäck och kunde sedan själva hoppa över till bryggan. Farväl togs av båtägarna och stegen var sedan inte många för dem upp till lägenheten med den fantastiska utsikten, eller till bilen för Lapskflocken.

Hemkomna hade hundarna mycket uppdämd energi, då de vaggade av vågorna vilat sig genom båtturen. Det blev rätt vild lek både ute och inne medan Matte fixade middagen lite snabbt i mikron. 

Liksom familjens tidigare Lapska är Modji och Aili mycket anpassningsbara och har lätt för att "gilla läget" när de kommer till tidigare okända platser. De är vana vid att åka i olika båtar, även att söka efter försvunna människor från olika båtar. När de nu hamnade i en helt ny båt slog de sig genast till ro och kopplade av. En god egenskap.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)