Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER SKOLTRÄNING

2017-04-06

Onsdag.

Matte fortsatte med sin stenläggning men nu vänd mot väster. Stående på knä i någon timme bara. Sedan fick det räcka för dagen. Husse skogspromenerade med hundarna och sedan njöt familjen en stund på altanen intryckta i hörnan. Den enda platsen där det inte blåste svinkallt och kraftigt. Molnen hopade sig och det fanns en åskvarning.

När familjen senare drog i väg för att träna, öste regnet ner. Men kvällen tillbringades inomhus i samma skola som förra veckan. Det kan förefalla märkligt att det går att få till bra sökträning i helt tömda lokaler, men med lite fntasi går det riktigt bra. Ribban kan till och med läggas rätt högt med ganska stora svårigheter, på grund av svårare vittringsförhållanden inomhus. 

Husse har inte haft någon räddningskurs på några år nu och tar ofta rollen som instruktör på veckoträningarna. Denna kväll ville han att alla skulle presentera ett upplägg för sin träning för kvällen och motivera varför och hur man tänkt.

Det blev en strukturerad och effektiv träning med tydliga instruktioner till figuranterna. För egen del ville Matte ha samma upplägg för Modji och Aili. Förra veckans träning blev lite onödigt ljudlig med lite mycket glappande, alltså skällande under arbetet och inte bara vid markering. Hundarna skulle då söka igenom ett antal rum där föraren inte fick gå in och där två figuranter var gömda. Matte som stod i ett angränsande rum upplevde då för mycket skällande lite här och där. Svårläst minst sagt. Nu ville Matte ha mer ordning och reda "tummen i ögat". Arbete under tystnad, dirigeringar och endast skall vid korrekt markering.

En figurant placerades ut i ett hörn bakom två öppna dörrar ställda mot varandra. I övrigt var sökområdet - hela skolan i ett plan tomt. Inga vittringar skulle kunna slå i varandra men gammal vittring fanns självklart överallt i byggnaden. Modji och Aili, var för sig men Matte körde båda hundarnas sök på samma sätt, startades i den vänstra delen av byggnaden. Här fanns ingen figurant gömd. I en lång korridor dirigerade Matte sedan hundarna in i olika rum med kommando höger/vänster. Alltid sett ur hundens perspektiv! Handtecken bara ibland. När hundarna sökt av ett rum fick de inte rusa vidare, utan då var det stopp och nystart eller transportsträcka med fotgående. Arbetslydnad och arbetsdiciplin. Struktur och samarbete. På detta vis betades sektion efter sektion med flera rum, toaletter odh förråd av. I köket var båda hundarna lika intresserade av den fullständigt ödelagda spisen! Den såg ut som om den brunnit. Framför allt av ugnen. Ovanpå spisen låg en karta skolfoton på det som troligtvis varit platsens kock. Lätt surrealistiskt!

Så småningom hade de jobbat klart i den vänstra delen och fick ta sig an den högra delen på samma sätt. Dirrigeringar och en bit i taget. När de visade att de fick vittringen från den bakom dörrarna gömda figuranten fick de fullfölja och söka mer fritt för fastställande av vittringskällans placering. Här jobbade de lite olika utifrån att de fick vittringen lite olika när de kom in i rummet. Modji fick jobba aningen mer än sin dotter innan hon spikade vittringskällan och skallmarkerade. 

Násti har problem med de mycket hala golven och fick även denna vecka söka i den klinkerbelagda korridoren. Där fick hon fynda tre figuranter bakom nästan helt stängda dörrar och det var en lätt uppgift för den gamla damen, som inte behövde skallmarkera, men gärna gjorde det ändå, innan hon belönades med skinkpastej ur tub. En mycket glad Násti slog sig sedan till ro på Husses jacka. Innan sitt sök hade hon nyfiket och uppmärksamt väntat på sin tur. Násti älskar fortfarande att få jobba och träningarna varje vecka är ännu efter nästan fjorton år veckans höjdpunkt även för henne.

Tack alla för en trevlig kväll tillsammans med givande träning! Som avslutades med en liten turistsväng in bland Sollentunas villor, i sökandet efter plats lämplig för lite mat och eftersnack.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)