Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI PARKERAD VID BÄCKEN, foton

2020-04-21

Måndag.

Efter mycket om och men har Matte lyckats få till recept skrivna så att de fungerar som de skall, för beställning av läkemedel på nätet. Endera har fel ruta varit ikryssad så att inget recept räknats in under högkostnadsskyddet, eller så har ett recept inte kommit med när det skulle förnyas eller så har varan varit slut hos leverantören. Högt blodtryck som är normalt med medicinering bör fortsatt vara normalt. Tycker Matte. Som gladdes åt sms med besked om leverans på gång. Ännu en leverans är på gång från Nederländerna denna gång. Matte lägger energi på trädgården och förnyelse för att blicka framåt och där ingår en en rosenbåge med grind i trädgårdens hörn mot den skogiga baksidan av tomten. Att beställa på nätet är en möjlighet till inköp trots social isolering och blicka framåt måste man för att mentalt befinna sig i något annat än just nu. Samtidigt som man skall leva i nuet och ta vara på dagen. En ekvation som kräver lite pyssel för att få ihop. Som tur är så är människan liksom hunden en anpassningsbar art och så småningom blir det bättre, om än inte som förr. Lärdomar dras ur detta och konsekvenser lär det få på olika sätt världen över.

Matte hade fem jättestenar kvar att använda sig av, vid byggandet kring bäckfårans kanter. Stenar som Husse lyft in i och ut ur bilen. De låg vid grinden och skulle vidare till bäcken och Husse var vid tippen med släpet fullt med granris för tömning. Matte provlyfte den minsta och det skulle nog gå bra. Det gick bra. Matte fick stenen på plats, intryckt och fastklämd intill övriga stenar, stående stadigt på botten i bäckfåran. Nästa sten var större, men det gick att flytta även den, upptäckte Matte till sin glädje! Även att bära den på plats gående i bäcken.Övriga tre stenar var väldigt stora och tunga och Matte hade fått blodad tand. Styrketräning skulle man ägna sig åt utöver stärkande promenader och utevistelse för ett bättre immunförsvar hade Matte nyligen läst. Man måste testa sina gränser och Matte lyfte med böjda knän och bar nära kroppen.  Genom gående i bäcken och med en flerstegsrörelse kom även dessa stora stenar på plats, intryckta mot jorden i kanterna mot slänten. Matte kilade fast de stora stenarna med mindre stenar och låste dem mot varandra, stående på ett ben och hållande emot med ett knä. Allt går - en del saker tar bara lite längre tid. Typ.

Stenarna till vänster fick Matte på plats med viss möda - men det gick! 

Klicka för större bilder.

 När Matte stövlar omkring i vattnet rörs en hel del växtdelar och annat upp och finns det djur i vattnet upprörs även de och flyr.

Modji tillbringade eftermiddagen med att sitta intill eller i bäcken för att spana efter eventuella snokar. Envis och oerhört uthållig i sin självpåtagna arbetsuppgift satt hon där och spanade. Hon gick inte alls in i en bubbla och skärmade av sig! Full koll hade hon på vad som skedde på vägen bakom ryggen på henne. Minsta lilla föremål som kom flytande medströms kollade hon noga, medveten om att det enda hon ser av snokarna är de två ljusa fläckarna över ögonen! Skräddarna som hoppade på vattnet eller andra insekter som bara helt kort var i vattnet intresserade henne inte alls. 

Aili deltog till en början, men valde snart att sträcka ut sig i solen framför huset för lite vila, denna varma och blåsfria härliga vårdag. Modjis intensitet i spanandet tilltog snarare än avtog och hon hittade en för henne hittills outnyttjad plats för bättre spaningsmöjligheter längs med bäckfåran.

Växelvis stående/sittande på sin lilla ö i bäcken och på kanten av gräsmattan, ägnade sig Modji åt sitt jobb att hålla koll på snokbeståndet ända fram till dess Matte kunde locka in henne för middag!

När Husse kom hem blev han faktiskt rätt impad av Mattes stenarbete och när Matte trodde att stenarna vägde kring tio kilo styck, ansåg han att de vägde det dubbla. Vilket säkert stämmer mycket bättre, när Matte jämför med de sju tiolitershinkar hon bar omkring på, för att vattna vintergröna växter i trädgården på morgonkvisten.

Husse jobbade hårt även han efter hemkomsten, då däck skulle bytas på både bil och släp.

I kvällningen gick Matte ut för att se efter om stenarna rasat ner från sina platser och kunde lägga sig lugnad, då de alla var kvar där Matte lämnat dem, noga fastkilade i varandra och underifrån. Båda hundarna verkade nöjda även de, efter en hel dag utomhus.

Var rädda om er och varandra och håll avstånd även utomhus!

Matte sprider vad som upprepats på radio hela morgonen, efter helgens kontroller av utomhusätandet i Stockholm, där avstånd inte hölls. Allt för att sjukvårdspersonalen skall orka ta hand om alla sjuka. Deras arbetstider är förlängda med ständig jour och semester uteblir i sommar. 

För varandra måste vi tänka avstånd! Vad händer när sjukvårdspersonalen kollektivt går in i väggen. En retorisk fråga. Detta är långt ifrån över Fakta finner man bland annat här. Bättre än rykten.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)