Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI ÄR PARAD

2017-10-10

Tisdag morgon.

Aili och Äijä fick till det efter morgonpromenaden och frukosten. Under den gamla eken vid lillstugan i småregn parade de sig, med tio minuters hängning.

Måndag.

Aili och Äijä får leva flockliv tillsammans dygnet runt. De mår fint tillsammans och under måndagen tränade de parning lite då och då. Lite inomhus, men rätt mycket utomhus. De fick leva sitt eget liv utan inblandning ute på tomten. Men inte ensamma! Matte fanns i närheten hela tiden på grund av risken för varginblandning och Modji fick vara ute även hon mesta tiden. Inte när de lekte vilda lekar och Modji ville vara med dock. Modji vill gärna sitta på trappen och ha koll på omgivningen och det gjorde hon även under måndagen.

Under dagen märktes allt större beslutsamhet under träningspassen. Aili ställde upp sig och stod där stilla och lät Äijä träna på att träffa rätt. Löpblodet blev allt mer ljust rosa och Matte lät dem bestämma själva hur de ville ha det. De ville vara ute och träna och Matte anpassade sig. Eldade i eldkorgen och fikade lite. Bara för att de är tillsammans hela tiden betyder inte det att de ständigt parningstränar. De kopplar av fint, strosar omkring och nosar av tomten eller håller koll på omgivningen. När de vet var de har varandra behöver de inte ständigt vara aktiva med varandra. De vet när de vill vila eller ägna sig åt annat. De får leva ett naturligt liv med tillgång till varandra, för att veta när det är optimalt läge för parning. Det vet de nog bäst själva, om de bara får möjligheten. På nätterna sover de gott alla i samma sovrum som Matte. Det är en stor förmån att kunna erbjuda Aili och Äijä detta. Så här var det även när Aili tillverkades. Ett stort tack till generösa, förstående och samarbetsvilliga hanhundägare!

På måndageftermiddagen fick Lapskflocken besök från Danmark. Mánnudottern Rilla kom på besök med sin familj. Husse och Matte träffade dem vid besöket i Danmark för några år sedan och träffade då även några av hennes bröder. Nu blev det mycket hundsnack och Rilla har lyckats väldigt fint genom att som en av fem hundar av Danska Kennelklubben bli uttagen för att tävla om titeln "Årets hund" i Lydnad 1. Så småningom var det dags för uppbrott och då följde Husse och Modji med. På väg till Domarudden där Rilla med familj hyrde en liten stuga ligger ett av Lapskflockens träningsområden. Där blev det nu en del träning tillsammans till allas glädje! Under besöket hölls Aili och Äijä vid sidan av och Rilla fick nöja sig med att umgås med Modji. Något de båda uppskattade mycket!

Smolk i glädjebägaren blev det när Matte delgavs diverse kommentarer på FB, rörande Ailis kullbror Runnes nyligen födda knytt.

 

Antal kommentarer: 2

2017-10-10 18:22:22 - Anna

Härligt för paret att få umgås så mycket med varandra
(heart):)
Kul med en ny kull Gátchisbebisar

2017-10-10 21:26:36 - Saivi

Hmmm blir nästan avis...! Matte tycker ditt val av fästman var helt rätt . Jag har nog faktiskt oxå börjat löpa nu ...:P ;););)
Få hundar förunnat att få så mycket smekmånad i "naturligt tillstånd :).
Stor eloge till er och Äijas matte!
Tasskram i mängd!
Saivi m flock

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)