Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED ÖVERRASKNING

2016-03-24

Onsdag.

Matte och hundarna morgonpromenerade uppe vid sjön, där isen ännu ligger med ett tunt snölager över. Förädiskt värre för alla djur så här års. Varje vinter går hundar ner sig på för tunna isar, för att inte tala om skogens djur. Lapsktrion var säkrade i koppel, Násti och Aili förefaller vara parningsvilliga i sina löp! Relationen dem emellan är het minst sagt, men en grinig Matte har aldrig låtit sina tikar leva ut sina lustar fritt. I Lapskflocken bestämmer Matte när, var och med vem det får hetta till. Social kastrering blir lugnast för alla i flocken.

På kvällen tränade de tre Lapskhanarna och de tre Lapsktikarna tillsammans med Springertiken i källaren under Lidingö Stadshus. Matte överraskade alla med ett uppletande av påskgodis. Varje ekipage fick komma in i ett kontorsförråd för ett uppletande, vilket alla hundarna klarade fint. Ett föremål i noshöjd för hunden och uppgiften hölls hemlig för väntande ekipage. Ingen av hundarna hade gjort något uppletande inomhus tidigare, varför förarna var nyfikna på hur detta skulle gå. Men Matte hade tänkt till! En liten papperspåse innehöll en påse Twist till föraren och ett tablettrör med torkad lax till hunden. Påsen var igenhäftad för undvikande av spill om någon hund ville apportera fyndet. Alla hundar lokaliserade snabbt vittringen, men fick jobba en del på vittringskällan. Påsen stod på en hylla, helt öppet så att föraren kunde se när hunden väl kom i närheten. Husse var lika överrraskad som övriga, Modji lånades ut till hundlös familjemedlem och Aili fick vara med och leka tillsammans med Matte, sist av alla. Den lilla överraskningsövningen så här i påskstarten föreföll uppskattad. Tablettrören sparades för nya uppletandeövningar hemma för var och en av alla hundarna. Lätta att bära för hunden och med godisinnehåll bjuder de på hög motivation hos hundarna.

Kvällen fortsatte med vanlig sökträning och upplägget var lite olika för de enskilda hundarna. Násti är parningsvillig och hon fick söka kopplat som störning för sonen Lime, i koppel även han! Intressant blev det! De sökte samma figge i par och ägnade sig helt åt jobbet båda två! Mycket snyggt jobbat och samfällt markerat! Inom räddningssöket används ofta löptikar som störning på träningen för att killarna skall lära sig att prioritera arbetet. Tikarna måste även kunda ägna sig åt sitt arbete även när de är i löp!

När det blev höglöpande Ailis tur så sprutade energin ur öronen på henne! Hon hade fyra figgar totalt i det stora sökområdet och Matte visste inte var de var gömda. Men hon hade Husse med sig som facitgubbe. Aili skötte sig utmärkt! När hon kom till det sista rummet och den sista figgen hade hon svårt att lokalisera vittringskällan. Figgen satt uppe på en mängd staplade stolar och vittringen spred sig långt bort in i intilliggande rum. Matte valde att koppla upp Aili för att begränsa henne så att hon inte sökte så yvigt i sluttampen. Koppel är bättre än att tjata på hunden! Många gör felet att de konstant pratar med hunden när den söker. Därmed tar man bort det egna initiativet, tar över söket och i värsta fall lämnar hunden också över sökarbetet till föraren! Det är lätt att ta bort självförtroendet hos hunden om man är där och petar för mycket! De Lapskas självständighet måste man vara rädd om! Håll tyst och låt dem jobba ifred! Sätt på ett koppel eller en lina om farten måste dämpas, eller söket begränsas.

Modji fick ett sök inriktat på skarpa uppdrag, med endast en figurant utplacerad och lite klurigt placerad. Modji löste uppgiften galant! Nöjd Matte. Som kunde lita på sin hund.

Tack alla för en trevlig kväll och mer träning blir det i helgen!

GLAD PÅSK!

önskar Matte och Husse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)