Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UPPDATERINGAR

2019-04-08

Söndagen fick bli en vilodag för Lapskflocken, efter två aktiva dagar i rad. Lite regn och mulet samt fyra kyliga grader fick flocken att hålla sig inomhus på förmiddagen. Så småningom lättade molen lite och Matte som hade tillbringat några timmar vid datorn behövde röra på sig. Trädgårdsarbeten skulle Matte avstå från för återhämtning, men det finns ju annat man kan göra när molnen oväntat spricker upp.

Matte gömde en droppe doft på sonens lilla motorbåt, som är upplagd intill släpvagnen och bilarna. Båda hundarna fick varsina kopplade fordonssök och vinden var god och spred doften fint, för ökad svårighet att spika vittringskällan. Som störning hade hundarna Husse vid vedklyven precis bredvid. Snyggt jobbat av dem båda! De stod i kö innanför grinden och väntade på sin tur, när Matte varit utanför och gömt ett litet uns av en doft, ovan noshöjd vid motorfästet.

Två gånger till fick de söka efter denna lilla runda metalldosa med doft. Först under en lastpall som utgör golv i vedboden och sedan under trasmattan i uterummet. I vedboden drog det friskt igenom de glesa väggarna och doften fanns lite runt om, vilket försvårade. I uterummet var det tätt och enklare att gå direkt på vittringskällan. I totalt en timme var hundarna sysselsatta med sök och väntan på sök. Doften fick ligga till sig på alla tre ställena.

Avslutningsvis tog Matte de sex Minifrolicarna i fickan och delade var och en i fyra minibitar och spred ut dem över gräsmattan. För lite spring och mer nosarbete.

Sedan gjorde Matte kaffe och bjöd Husse på köpebulle på trappen, där det var lä och sol och ganska skönt. Men snart drog skyarna in och genast svalnade det avsevärt. Husse avslutade vedklyvandet och tog med hundarna på en skogspromenad och Matte återgick till det datorarbete hon ägnat sig åt på förmiddagen.

Denna hemsida och blogg har nu fått några år på nacken och det är väldigt roligt att se hur många besökare den fått! Oftast blir datortiden lagd på bloggen, när det gäller hemsidan. Nu har Matte börjat uppdatera lite här och där. När sidan skapades var det Gázzi och Násti som delade Husses och Mattes liv och som aktiva, certifierade räddningshundar måste de göra funktionskontrolller och de hjälpte Missing People under många skarpa insatser, när organisationen spred sig från Göteborg till Stockholm. Násti och Modji ingick i den första hundgruppen i Stoclkholm, tillsammans med ytterligare några få tjänstehundar - räddnings- och patrullhundar. På den tiden var det bara certifierade tjänstehundekipage som fick samarbeta med Missing People och polisen. Man ville att förarna skulle vara utbildade.

Nu ser Lapskflockens liv lite annorlunda ut. Inga funktionskontroller, inga skarpa sök med Missing People som ändrat policy när det gäller hundarnas kunskaper. Fokus ligger på skogssök. Nu är det Modji och Aili som är Husses och Mattes träningskompisar. Sålda valpar har blivit vuxna och gör bra ifrån sig. Matte försöker hänga med och skriva in meriteringar. Namnet på hemsidan kommer inte att ändras. Gázzi och Násti var de som fick Husse och Matte att ha något att skriva om från första början!

Därför har de nu fått en minnessida under rubriken "I VÅRT MINNE". En sida som ligger under GÁZZI i listen till vänster.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)