Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING UTE OCH INNE, foton

2023-10-06

Onsdag.

Träningsgruppen samlades som vanligt klockan halv sex och denna kväll utanför grindarna till Skanska. Ett par ekipage var försenade, det är mycket trafik så här dags runt Stockholm! Ibland kör det ihop sig. Matte släppte in de ekipage som anlänt så att man kunde komma igång med träningen så snart som möjligt, för att utnyttja dagsljuset. En kvart senare hade alla anlänt och var insläppta på området och då höll Lapska Kirou just på att avsluta sitt stora frisök i området.

Hans sambo Jaktlabben Vinja stod näst på tur. En rullmarkerande hund till skillnad mot Kirou som är en Lapsk Vallhund och har nära till skallet och därför är en skallmarkör. Vinja tränar rulltagande i samband med söket och figuranten har en kort slangbit av något slag liggande vid sina fötter. Det är mycket viktigt att den ligger vid fötterna hos figuranten och inte hålls i händerna och lämnas över till hunden vid fynd! Det är meningen att en rullmarkerande hund skall lära sig att böja sig ner och ta rullen, för att det skall fungera med en fast rulle monterad i halsbandet som slutmål. Rullen - lös eller fast skall vid fynd greppas med munnen för att sedan överlämnas till föraren. Som tar emot rullen och skickar hunden på ett påvis. Hunden skall alltså gå tillbaka till figuranten tillsammans med föraren, för att visa platsen för fyndet.

Det är hunden som väljer markeringssätt. För en Lapsk Vallhund är det naturligast att skälla - skallmarkering och för en Jaktlabbe är det naturligasta att apportera ett föremål - rullmarkering.

Aili fick ett fisök utomhus medan mörkret snabbt föll. Två figuranter var gömda inom ett rätt begränsat område, där deras vittringar slog ihop. En var gömd i en högt placerad container, till vilken en gles gallertrappa ledde och en figurant var gömd rakt under i ett dolt utrymme inbyggt mellan några containrar. Aili fick vittringen ovanför trappen först och skallmarkerade fint i dörrspringan till containern. Därefter snirklade hon sig in mellan containrarna och hittade öppningen som nu var blockerad med en skiva. Matte öppnade och släppte in Aili i mörkret och snart hördes en taktfast skallmarkering inifrån mörkret. Bra jobbat av Aili!

Nu hade det hunnit bli mörkt och Dima utsattes för ännu en nyhet när det var hans tur. Han har visat att han är en naturbegåvning som klippt och skuren för den här sortens träning! Matte utmanade honom nu genom att gömma fyra personer inne i ett stort förrådstält, där figuranternas vittringar skulle komma att slå ihop med varandra. Ganska avancerat för en hund som introducerades i räddningssök för mindre än ett år sedan. Inomhus är svårare vittringsmässigt än utomhussök och med flera figuranter gömda inomhus i ett och samma utrymme, även om det är en mycket stor lokal är en klar svårighet. Vittringar stiger uppåt, når taket och faller ner längs väggarna;  vittringar från figuranter intill en vägg sprids längs hela väggen. Vittringen från en figurant intill en vägg kan fångas av en hund diagonalt i lokalen.

Dima tränas i stadga vid starterna och måste lära sig att sitta stilla och stanna kvar till dess han får ett klartecken att börja söka. Matte vill att han sitter stilla och gör sig en vittringsbild av sökområdet - innan han drar iväg och börjar söka! Annars kan han missa en människa som befinner sig precis intill honoom och i början av sökområdet.

Klicka för större bilder.

En träningskompis filmade Dima och Matte och någon kanske tycker att Mattes uppmaning till Dima låter hård. Dima ville inte alls sitta då han redan hade vittringen från en figurant i ett hörn längst bort i lokalen. Han ville ut och jobba! Bra startrutiner vill Matte lära sin hund. Bra startrutiner är något att luta sig mot även när det är stressigt kring ett skarpt sök. Gör man alltid likadant när man sätter sin hund i arbete blir det rutin och en vana. Vilket skapar en bra stämning med koncentration på uppgiften och även vittringar från figuranter i sökområdets början kan fångas redan från start.

Vid de skarpa sök som Matte varit ute på har bra startrutiner med stadga hos hunden bidragit till bra sök. 

Videosnuttar finns på Instagram. Foton kommer här.

Ailis son Sumo överst och morbror Lime nederst.

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)