Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EFFEKTIV TRÄNING PÅ SKANSKA

2017-08-24

Onsdag.

Åter skulle hundarna få lite doftträning och nu sprack Mattes planering totalt. Fel upplägg och fel tidppunkt. Husse vandrade iväg över till grannen och där blev han kvar en stund och hundarna hörde hans röst, men såg honom inte och var mer intresserade av hans förehavanden än Mattes träning. Som rätt snart avbröts då det mesta sket sig.....  Så där blir det ibland. Man tänker till lite för mycket eller för lite och då får man göra om och göra rätt en annan dag.

Desto bättre träning blev det på kvällen!

Bara tre Lapska tränade på stora ytor, utgörande tre fjärdedelar av Lag Gátchis. Varför lagledaren fick ta över och han var väl förberedd med en plan för kvällen! Toppen och TACK! De tre ekipagen sökte bit för bit av en stor del av området som sektionerats. Alla tre hundarna var i arbete samtidigt och sökte parallellt i koppel, för att vid tre tillfällen släppas lösa en i taget i mer begränsade utrymmen under tak. En maskinhall med många fordon på rad under tak och innanför tre väggar samt två olika stora halvor  av ett jättetält fyllt med brädor och en massa annat som måste förvaras under tak. Ett upplägg som stämde väl överens med vad som kan förväntas på en lagtävling! Det förekommer nästan alltid något område som är tomt på människor, men där människor rört sig tidigare under dagen och gammal vittring finns spridd överallt. För att söka effektivt då tiden är begränsad, är det mycket bra om hundarna är vana att jobba tätt inpå varandra utan att låta sig störas och utan att tappa i koncentration och fokus på uppgiften. De två halvsyskonen Modji och Lime tillsammans med Modjidottern Aili skötte sig mycket bra härvidlag! De jobbade oförtrutet på, område för område och belönades för väl utfört arbete även när inga figuranter fanns att finna! Vilket lätt glöms bort.

Efter denna rätt väl tilltagna kolletiva sökuppgift fick var en av hundarna en mer individanpassad sökuppgift. För Ailis del innebar det två separata sök i två olika avgränsade utrymmen. Maskinhallen och den större delen av tältet kunde erbjuda just vad Matte sökte för Aili. Matte ville uppmuntra Aili att söka långt ut helt ensam med fjärrdirigering. I vardera utrymmet placerades en figurant längst in vid den bortre väggen och om Aili gjorde som Matte bad henne, så skulle hon garanterat fynda sin figurant! Som efter utdelning av extra gott godis vid bra skallmarkering skulle "mata ut" Aili ända fram till Matte. I akt och mening att knyta upp Aili på figuranten hela vägen, för att förhindra att hon lämnade figuranten och ensam stack tillbaka till Matte när det var färdigskällt och färdigbelönat. Det förekommer ofta att ett område skall sökas igenom av hunden ensam, föraren får inte gå in. Hunden måste kunna lämna föraren utom synhåll och arbeta självständigt och ta sig fram även om det kan uppstå svårigheter. Här är Lapsk Vallhund väl lämpad för uppgiften! Nu hade Matte bättre flyt och allt blev som det skulle. Ailis träning blev precis som Matte hoppats.

Modji och Lime fick var för sig söka av två stora områden i koppel runt om och i vardera området skulle en figurant vara gömd i mitten. Som träning för föraren att läsa sin hund och även detta fungerade som förväntat.

Tack för en mycket välplanerad och effektiv träningskväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)