Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄDFÄLLNING

2024-04-13

Fredag.

När flocken hade kommit på benen hörde Matte ljudet av en motorsåg. Äntligen var det dags! Äntligen skulle de tre granarna ner! Tre stora granar stående mycket nära staketet till det egna reviret och mycket nära Mattes sovrum. Av dessa tre granar var den mittersta stendöd och helt grå. Angripen av granbarkborrar och med stor säkerhet hade dessa förödande kryp även invaderat de närstående träden. Det har fallit många träd i den kraftiga blåsten den senaste tiden och så småningom skulle naturligtvis den torra granen gå omkull och Mattes säng stod inom räckhåll. 

Matte gick ut för att se hur det gick. Dima ville mycket gärna hänga med! Så snart han kom utanför dörren for han iväg bort till staketet, för att undersöka ljudet från motorsågen. Film på nyfikna Dima finns på Instagram. Han hade inte varit Ailis sambo länge, förrän han visade detta stora intresse för alla ljud. Allt måste undersökas av denne nyfikne kille! Han puttar på saker som då kan avge något ljud. En kläpp på ett brickbord i metall, en bucklig hink, en lampa på ett lågt bord. När Husse startade gräsklipparen kollade Dima. Han ville sedan hänga med när Husse klippte gräset. Motorsåg är han van vid då Husse kapar ved med sin motorsåg. Nu var det bekanta ljud strax inpå hans revir - men helt obekanta dofter från de två män som hanterade varsin såg. Den döda granen låg redan nere och nu skulle nummer två ner. Dima hade sett vad han behövde och hängde gärna med Husse och Aili på promenaden till brevlådan.

Under hela förmiddagen var det full aktivitet med motorsågarna. De tre granarna kvistades och kapades upp och Dima hade underhållning. När den sista skulle ner blev det knepigt. Den lutade mot grannens hus och den var hög och omfångsrik. En stege måste lånas för att kunna fästa spännband så högt som möjligt. Dessa spändes och fästes i dragkroken på en bil, för att hålla trädet i spänn i fallriktningen när det sista skulle kapas med motorsågen. Matte och Dima stod på säkert avstånd och tittade på. Matte fotade och filmade.

Så var allt klart och kvar låg mängder med grankubbar och granris. Förhoppningen är att några gärna vill ha gratis ved mot att de även tar bort riset. Hoppas kan man ju alltid göra!

Matte ägnade sig sedan åt att bygga en spaljé av några armeringsnät, för en klematis att kunna klättra i. Husse klöv ved. Hundarna levde sitt liv ute på tomten och i självvalt viloläge i uterummet, dit dörren var öppen. Dagen avslutades med en kortare promenad med hundarna och besök vid brevlådan. 

Efter tio timmars utomhusvistelse gick Matte in och gjorde en rejäl middag, med allt vad kroppen behöver efter en lång arbetsdag utan matpaus.

Sedan var Matte lite mör och kroknade. Somnade när hon ville titta på spännande teve.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)