Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MOTSÄGELSEFULLT

2020-07-15

Tisdag.

De två senaste gångerna som Matte har beställt/försökt beställa receptbelagda varor från apoteket på nätet har det krånglat! Varför Lapskflocken nu drog iväg rätt tidigt till Norrtälje, där Matte hängde på låset när ett rymligt apotek utanför stadskärnan öppnade dörrarna. Nu bara måste Matte få hem nödvändiga varor för ett fortsatt liv. Det visade sig vara ett smart drag, då magneterna i detta köpcentrum är en helt annan typ av butiker. Ensam i lokalen med personalen kunde Matte sedan fylla kassen och återvända ut, mötande en andra kund som dykt upp. En mycket spatiös lokal öde på kunder kändes bra. Men nog var det dubbla budskap när det på dörren satt ett anslag om att man vid fyllda 70 år inte skulle gå in i butiken, utan be andra om hjälp och ett telefonnummer till villiga lokala hjälpare fanns angivet. Samtidigt som Matte fick 5% kassarabatt för att ha handlat direkt på apoteket och inte på nätet?! Att det varit problem för Matte och andra att logga in flera gånger, låg i viss mån bakom tydligen. Det var alldeles för många som handlade på nätet.....  Varför en 70+ kund på en skylt på dörren ombads inte komma in - men den som gick in och handlade fick rabatt på köpet. Det är inte allt man begriper, men här var det två olika aktörer som uppmuntrade på tvärs mot varandra tydligen.

När Matte ändå var i farten och bröt mot reglerna, dristade hon sig att även besöka den alltid väldigt öde djuraffären, även den med mycket gott om yta mellan varorna. Stora lokaler överallt och alla är inte trånga. Även här var det kort efter öppningsdags väldigt öde, med två personal och Matte som enda kund. Ödsligt och perfekt för en shoppingsugen Matte, som hittade frysta märgben och mer belöningsgodis. Det har varit mycket tricksträning den senaste veckan och förråden behövde fyllas på. Under tiden fick Husse sina beställda varor levererade utomhus från Biltema. En stor och rymlig lokal även där, men betydligt fler kunder. Innan hemfärden lyxades vardagen till med varsin räkmacka på en utomhusservering, som även den var öde vid öppningsdags. Hundarna kunde vila kvar i bilen som stod strax intill. En shoppingrunda som fick Matte och Husse att känna sig nästan normala och som vilka människor som helst. Utan kategoristämpel.

Norrtälje är ett centrum i Roslagen och många har fritidshus här. Sommartid är det trängsel i stan! Att vara där när butikerna öppnade var klokt. Öde stora butiker i utkanten av stan och ännu lediga parkeringsplatser för Lapskflocken, som trots allt kände sig lite som rymlingar ut bland andra människor och brytande regler. När bilen rullade ut från parkeringen stod tre bilar och trängdes i striden om varje lämnad plats! På E18 mot Norrtälje söderifrån, var det nu en mycket tät ström av bilar, snudd på kö! Det kändes riktigt bra att ha kunnat handla nästan som vanligt, med goda säkerhetsmarginaler. Utan en intensiv känsla av utanförskap och ålderdom. Att generationer ställs mot varandra, gammal mot ung, vittnar många nu om i olika texter och inslag i media.

Hundarna fick något att tugga på vid hemkomsten och resten av dagen tillbringades i lugn ro på tomten, med en del trädgårdsarbete. Hundarna fick en skogspromenad med Husse och en kort men intensiv powerwalk med Matte.

I kvällningen visade en pappa ett extremt dåligt omdöme när han övningskörde med sin extremt unga son på en löjligt liten men kraftfull motorcykel på raksträckan utanför Lapskflocken! Matte och en granne var eniga om att junioren endast kan ha varit tre år gammal! Han visade redan vad som komma skall genom att vid mötet med Matte och hundarna på vägen gasa så motorn vrålade och dra iväg i full fart från farsan, som körde bakefter på moppe, icke bärande hjälm. Aili blev upprörd och skällde ut både junior och farsa!

Ett fordon av den sorten får endast framföras på inhägnat område och här passerar stora bilar i höga farter. Den farsan lärde sin son en massa dumheter redan  vid mycket unga år! Matte undrade i sitt stilla sinne om morsan till lillkillen var medveten om vad far och son pysslade med, när de använde en asfalterad raksträcka som lekplats. Det skall böjas i tid det som krokigt skall bli och även mycket unga tvåbenta individer har en präglingsperiod att ta tillvara. En världsmästare eller ännu en tonåring som hamnade fel. Det lär visa sig framöver.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)