Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VARMA DAGAR

2021-06-08

Söndagen och måndagen var fortsatt somriga, med en temperatur som låg på drygt tjugofem grader, med en tryckande känsla av åska i luften. Matte hundpromenerade lite längre på söndagmorgonen och nationaldagen firades i stillhet med hissad flagga, gofika och hämtmat. Man får ta alla tillfällen att fira när något tillfälle ges! I övrigt var det som vanligt och Husse jobbade vidare med att plocka in kluven ved i vedboden från carporten, där den legat i en stor hög och blivit genomblåst. Matte borstade ur Modji vars fällning avbröts och nu har kommit igång igen. Underullen sattes som vanligt upp till fåglarna att använda som isolering, om nu någon skulle vara intresserad ännu. Insektshotellet intill har fått två hotellgäster! Två spindlar som verkar försöka spinna in sig själva och hela hotellet.....  Lite av Modji ull hamnade i en uppvind och några strån fastnade i nätet. Det var nog inte så det var tänkt. För övrigt finns det hur många fina platser som helst för insekter att boa in sig på i den omgivande skogen. Men ett insektshotell av minsta sorten kan ju vara intressant att studera på närmare håll.

Äntligen fick Matte ut luktärterna och blomsterbönorna som förgrotts i stugan och fick vänta för länge på att komma i jorden. Marken måste hinna torka upp och luckras om de skulle kunna ha en chans. Nu är det sniglarna som är det största hotet och Matte plockar många dagligen. Modji var på gång med att hjälpa Matte med snigelmarkering, men hon avslutade utbildningen då hon inte fick mycket och gott godis nog antagligen. Mängden sniglar skulle antagligen bli en överviktsrisk och det var lika så gott att Matte fick sniglesöka själv.

Husse fyllde år på måndgen och överraskades med en biltur till okänd plats. Matte fick fart på flocken mycket tidigt och iväg bar det så snart morgonbestyren var avklarade. Länge svävade Husse i ovisshet om målet för turen, men när Matte svängde av mot Almunge förstod han. Allt oftare har han nämnt att en tur till Thuns i Faringe hägrade. Det var länge sedan sist nu! Ett varuhus uppbygt av en familj i flera generationer intill en station längs en järnväg som numera är nerlagt. En plats dit många söker sig trots många gånger långa bilturer. Här säljs det mesta man kan behöva och märkeskläder och märkesskor säljs till mycket bra priser. En måndagmorgon när butiken öppnade klockan nio fanns det gott om utrymme. Både för att kunna parkera på ett för hundarna lämpligt sätt och för att slippa för mycket folk. Det har gått två veckor sedan andra sprutan och Husse och Matte fortsätter med munskydd och avstånd och vill inte bli sjuka. En vaccinering skyddar inte helt. Lunch kunde intas utomhus i skuggan efter shoppandet. I bilen var det svalt i partiell  skugga bakom en byggnad och hundarna föreföll trivas med lite liv och rörelse omkring sig. En silverduk över bilen reflekterar bort värme och med nerdragna rutor, uppfälld baklucka och låsta grindar fungerar det bra för dem i bilen. Vatten i otippbar skål har de också.

På hemvägen gjordes ett stopp vid Nedergården, en gårdsbutik med servering och egen konditor! Här bjöds Husse på födelsedagsfika med favoriten Budapestbakelse i skuggan i trädågården. Självklart fick hundarna vara med här! Så länge de inte gick i närheten av kaninhägnet. Både Modji och Aili hade god underhållning där de låg vid fikabordet i skuggan ett stycke ifrån och studerade kaninerna när Husse och Matte fikade. Med hem följde sedan några perenner att komplettera med, i den nya rabatten vid paviljongen.

Under eftermiddagen flockades mörka moln och det mullrade på avstånd. Det var fuktigt och det var kvavt. Åskvädret drog förbi med mörka moln i väster och klarblå himmel i öster. Kvällen var behagligt ljum med arton grader ännu vid läggdags. Husse skogstraskade med hundarna och Matte gick på snigeljakt. Knott och mygg fanns det i mängd och i stugan var det alldeles för varmt för att sängen skulle locka. Men är man trött efter en dag fylld med aktiviteter så somnar man.

Antal kommentarer: 1

2021-06-10 12:09:01 - Nasste med flock

Vilken härlig dag. Grattis i efterskott önskar vi alla (flower)(flower)(flower)(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)