Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BORTGJORDA!

2018-03-04

GRATTIS J-KULLEN SOM FYLLER ÅTTA ÅR I DAG!

Mánnu, Signe (Lahji), Lihkku, Idja

Deras fina föräldrar! Klicka för större bild.

Lördag.

Dagen fortsatte med positivare tankar och med fokus på de egna hundarnas planerade träning.

Färden gick till Lidingö, där ännu en tom byggnad hittats. Ute var det tretton minusgrader men inomhus underhållsvärme på tolv plusgrader. Solen gassade genom fönstren och hundarna bands upp tillsammans intill påslagna elerment och liggande på fällar. Denna träning var upplagd som en övning som de som hittat huset bjudit på några dagar tidigare, vid den återkommande veckorträningen. En kväll då inte alla kunde ta sig till träningen på grund av snökaos. Husse och Matte var i gott sällskap av ännu en träningskompis. Tre ekipage hade således inte varit i byggnaden tidigare och kände inte alls till hur det såg ut. Modji, Aili och hundkompisen Mick skulle få rätt virriga förare på det första momentet visade det sig. Först ut var Husse och Modji och de två mattarna hade en trevlig stund med hundsnack tillsammans i väntan på sin tur. Att hundomhändertagandet dagen innan fördes på tal var naturligt och åter uppstod frågan varför man har 80 hundar??? Samt en del andra naturligt uppståndna frågor kring dessa hundar.

Husse och Modji återvände, Husse glatt flinande! Hintade hit och dit och fick nästa startande nyfiken och brydd. Vad väntade månne? Spännande! Matte fick vänta ytterligare och Husse knep och Matte ville inget veta! Då missar man ju allt det roliga med att bli överraskad!

Ytterligare en flinande hundförare återvände och nu var det Mattes och Ailis tur att få reda på vad kompisarna hittat på för övning! Nyfiken till tusen var Matte och fick sina instruktioner. Tidtagaruret startades! Stresspåslag med arbete under tidtagning! En mycket detaljerad karta presenterades över byggnaden initialt. Någon hund skulle inte behövas egentligen men kunde göra lite nytta. En ring markerade var Matte befann sig och två kryss markerade var två föremål inklusive ledtrådar fanns att hitta. Matte såg var hon var och att kryssen fanns på ett annat plan. Övervåningen så klart. Första brakmissen. Det fanns ju ingen övervåning! Men ett källarplan och att det stod  KÄLLARE   missade Matte helt. Fick hjälp. Då gäldde det bara att hitta trappen ner och leta rätt på de två kryssmärkta utrymmena. Vilket inte var så "bara" visade det sig, Det fanns ju ingen trapp?!? Matte började övningen i ett tämligen förvirrat tillstånd och en undrande Aili hängde med i letandet. Efter vadå Matte? En TRAPP för tusan!

Förutfattade meningar skall man inte ha och karttecknet för trapp har Matte uppenbarligen missat att lära sig. Inga streck på tvären så som Matte tänkte då yttertrappen var markerad så. Smala streck till pilar markerade trapphuset och det fanns bakom en dörr. Matte tyckte att hon redan öppnat varenda jäkla dörr på detta våningslplan men det hade hon bevisligen inte. En dörr var missad. Stress kan försätta den skarpaste hjärna i nödläge. Därmed inte sagt att Mattes hjärna var skarp alls efter en natt med dålig sömn som lök på laxen. Väl nerkomna jobbade Matte och Aili på fint tillsammans. Någorlunda fint i varje fall. Aili fyndade handskar som låg på golvet men inte var med och lekte, vilket inte Aili visste och belönades för fynd av Matte. I de utmärkta, aningen svårfunna, små utrymmen som var kryssmarkerade kunde Aili markera två olika föremål undanstoppade och nätt och jämnt synliga. Snyggt jobbat och belöning! Två bokstäver kunde även hittas. Matte memorerade och hela tiden tickade klockan! Tiden gick! Fyra bokstäver skulle bilda ett ord och det ordet skulle ange var personen som tappat föremålen kunde hittas! IURN kastades runt på vägen uppför den nu mer lätthittade trappen och i en RUIN avrapporterade Matte att man skulle fortsätta söket. Nu finns inte så många ruiner på Lidingö så här var övningen avslutad. Matte flinade inte mindre än sina två hundförarkollgor när hon återvände till gruppen.

SAMTLIGA var effektivt bortjorda på olika sätt! Att hitta trappen var helt klart en mycket svår uppgift! Så nästa uppgift för träningsgruppen förefaller vara att lära sig "trappsök"! Samma sak hade det varit för övriga i onsdags! Att läsa karta utomhus är en sak. Att orientera sig i en större byggnad medelst en detaljerad fastighetskarta är något helt annat. 

Den för dagen krympta träningsgruppen fortsatte träningen i uppluppen anda med seriös grund och försåg dagens "värdhund" men en filmkamera på ryggen när han skickades på sök. Allt bandades och kunde sedan studeras på en skärm. Mycket intressant! När hunden skakade på sig var det en mycket snurrig bild som förmedlades!

Alla hundar fick flera mindre enskilda sök, med en figurant gömd på okänt ställe och till slut fick dagens värdar och ansvariga för denna roliga och mycket nyttiga, avslöjande övning en egen liten övning. Två figuranter, koppelsök genom hela byggnaden - men i mycket avkortat koppel med samarbete hund-förare tätt intill varandra. Stor förarpåverkan ger detta. Det är inte helt lätt för hunden att söka så hårt styrd.

Sedan var alla hungriga och en gemensam lunch avåts under genomgång av dagens övning framför allt. Upplägget var mycket bra och mycket avslöjande. Att bli bortgjord så här, med ett gemensamt problem med att hitta en trapp gömd bakom en dörr, ger ju tips till vad som behöver tränas framöver! Oavsett vad man pysslar med, söka försvunna människor eller bara att hitta rätt, så är det ju bra att vara säkrare på att hitta en trapp i en okänd byggnad än vad träningsgänget visade sig vara. Avslöjade inför sig själva och gott skrattande åt sig själva, fick samtliga lite mer kunskap om egna brister. Nyttigt.

Eftermiddagsfika bjöds på i sommarvärme på inglasad balkong med utsikt över inloppet till Stockholm och många vinterflanerande hundägare nedanför vid stranden. Ett fantastiskt vinterlandskap med utsikt över det delvis isbelagda vattnet. Tre Lapska Vallhundar lät sig underhållas av alla passerande hundar nedanför dem. Men solen låg på och de sökte skugga vartefter.

Ett stort tack till Öfolket som fixade denna roliga, nyttiga och mycket uppskattade repris av onsdagsträningen för det insnöade fastlandsfolket!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)