Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RUTIN...

2013-05-29

I dag, den 29.5 fyller Mysjkin 18 år! GRATTIS! Han mår bra och har ätit födelsedagsfrukost med lyxkattmat på burk och slickar sig nu omsorgsfullt där han sitter i soffan. För en månad sedan kändes det osäkert om han skulle få uppleva denna dag, men med lite medicin redde det ut sig och Mysjkin är en gammal katt förvisso. Men inte sjuk.

 

Måndag.

Matte utnyttjade det skarpa solljuset på morgonen och plockade bort de totalt nio stygnen som Nástis nos/överläpp var ihoptråcklade med. Det hade nu gått tolv dagar och de två skärsåren har läkt fantastiskt fint. Med hjälp av ett förstoringsglas, en pincett och en nagelsax kunde Matte med Nástis hjälp med lätthet plocka bort alla stygn. Násti låg helt stilla på sidan med nosen vilande i Mattes hand. Det var bara att klippa av och sedan dra ut trådarna. Med förstoringsglaset kollades att inga små blå trådrester fanns kvar. Det är mycket enklare med blå än svart tråd! Matte har under åren plockat stygn några gånger och med totalt nitton plockade stygn under våren på Násti, har det tyvärr blivt rutin. Det finns roligare saker att ha rutin på. Men Násti har funnit sig i situationen med ett beundransvärt lugn och har gjort det lätt för sin Matte. Tålmodig Násti. Hon kan inte ha upplevt detta alltför negativt vad det verkar. En stor korvskiva blev belöningen för att hon samarbetat så fint.

Därefter tog Matte en långpromenad med hundarna i området. På gränsen till för varmt var det, men farten var inte så hög med några möten längs vägen och lite småsnack. Det är sällan Matte möter någon överhuvud taget på sina hundpromenader i området. Häggen doftade ljuvligt längs vägen och göken hohoar dagligen. Här dröjer syrénerna ännu ett tag, men bara en mil härifrån står syrénhäckarna i full blom. Allt kommer lite senare här i skogen där det är mer höglänt.

Tisdag.

Matte och hundarna begav sig till stugan i Vettershaga tidigt på morgonen. Ett möte med snickaren var planerat. Plåttak skall läggas på de båda stugorna och nu skulle arbetet planeras. Hundarna inledde vistelsen med att kolla av reviret. De drog iväg längs staketet och stannade upp några gånger och vädrade ut mot skogen. Matte hade tagit med lite trädgårdsredskap och en bra såg och lyckades få ner en mycket hög, men inte så tjock asp som växte in i en fin björkkrona. En liten kvastgran som också trängde sig in i ett annat träds krona fick stryka på foten även den. Allt för luft och ljus runt stugorna och så lite löv som möjligt på taken.

Solen steg på himlen och det blev sommarvarmt. Hundarna sökte sig till skuggan och till och med Modji tyckte att det kunde vara skönt att sträcka ut sig och vila korta stunder. I övrigt gjorde hon som hon brukar, skrotade omkring på egen hand på tomten. Násti njöt i fulla drag på gårdstunet där vinden tog i allt mer och svalkade skönt. Matte jobbade sig genomsvettig i solen med sina träd och fick även bort några risiga grangrenar här och där. Lite hundvård passade Matte på att utföra och borstade ur mängder med underull på Násti till fåglarnas glädje. Modjis ull ligger hemma vid fågelbordet. Kloklippning måste hundarna också stå ut med.

När Matte inte orkade mer avslutades vistelsen med en kort promenad på den lilla skogsvägen, där stugan ligger som den mittersta av endast tre hus. På en skafttomt. Vägen slutar vid grannhuset och övergår sedan i en traktorväg och därefter i en skogsstig. Ett härligt läge. Hundarna fick gå lösa på traktorvägen och intresserade sig mest för att äta gräs och nosa efter en Dalmatiner som promenerar förbi ibland. Läget på tomten gör att här är väldigt lugnt och skönt. Ingen trafik förbi. Skogen som granne. Havet några hundra meter bort på andra sidan landsvägen. Hundarna trivs gott här. Det gör även Husse och Matte.

Husse har nu anmält Modji till SM.

 

Antal kommentarer: 5

2013-05-29 12:06:32 - Anette och 2 lapska

Var går SMet ?

2013-05-29 12:16:13 - Marianne

SM för tjänstehundar går i Marma.

2013-05-29 13:14:47 - Anna, www.raika.se

Grattis till Mysjkin (flower)

Åhh vad roligt med sm. Håller tummarna för er (star)
KRAM

2013-05-29 21:43:25 - Anneli & Balva

Grattis Herr Katt! Hoppas att du tar hand om Brottby flocken många år till!
Kanoners! Det måste vi åka ner o se på ! Heja Modji gumman!

2013-05-29 21:55:57 - Barbro och Rautas

Grattis Mysjkin! (flower)
Vi håller tummar och tassar för Modji. ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)