Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN SÅN' DÄR DAG - EN TYKOBRAHEDAG

2018-11-16

Torsdag.

Vissa dagar blir sådana där "Tykobrahe-dagar". Det mesta skiter sig. I klarspråk. De är enligt Bondepraktikan 33 till antalet och en av dem inträffar i dag den 16 november. Var försiktiga! Varför tiden var helt ur led när en sådan dag inträffade en dag för tidigt och helt oväntat!

Husses rygg vred till sig på något vis under onsdagen och inte gjorde en natts vila saken det minsta bättre. Han fick kontakt med Mattes kiropraktor/naprapat, som inte ville bända mer i Mattes lekamen utan ett magnetröntgenutlåtande att luta sig mot. Husses mer akuta och plötsliga ryggproblem tog hon däremot gärna ett nappatag med! Han fick tid redan på eftermiddagen. Så åt han en mjuk macka och där rök en bit av garnityret! En olycka kommer som sagt sällan ensam. Han blev beordrad att ta det lugnt under dagen. Av kotknackaren.

Mattes slitna skelett gnisslade även det och någon nerv befann sig i kläm och fick rumpan att krampa. Lite stretching skulle säkert fixa loss den som var i kläm tänkte Matte. Knäböjde en sista gång för att göra färdig den stenlagda gången längs den nybyggda stenmuren och stenpartiet. Ytterligare några sparade platta och lämpliga naturstenar måste läggas på plats, för eliminerad snubbelrisk. Jobbet gick geschwind, men att komma upp på fötterna igen gick inte lika geschwind tyvärr. Nu hade vänsterknät sagt upp sig. Är det inte det ena så är det det andra. Men vädret var fint och hundarna hade fått tuggpinnar att roa sig med. Mulet förvisso men milt och behagligt. 

Husse behövde röra sig lite, även om det måste bli lugnt och på plan mark och inte i skogen. Så han tog med sig hundarna på en sväng bort till brevlådan. Matte matade småfåglarna och gjorde i alla fall en god gärning denna dag.

Men samvetet gnagde när det gällde bristen på aktivitet för hundarna och när Husse kommit tillbaka drog Matte igång lite hundlek på gräsmattan. Aili nappade per omgående på Mattes lekinviter! Matte försökte få med Modji också men fick nobben. Nästan fingret....   Modji ville gå in i stugan med Husse. Kunde ju missa några smulor när Husse tog en macka. Aili var i gasen och Matte passade på att "träna" lite apportering, vilket inte funkar med leksaker. Dock med borttappade trädgårdshandskar. 

Skymningen föll tidigt och i väntan på middagen fick Modji och Aili ett födosök över hela gräsmattan. Matte hade spritt en deciliter av deras torrfoder mycket glest över ytan och mellan bärbuskar och träd. De hade att göra en ganska lång stund innan de gav sig och ansåg ytan väl avsökt och inga fler fynd fanns att göra. De hade varit i snabb rörelse med ett fint flyt hela tiden, då konkurensen inte tillät något långsamt letande. God fart med nosen inkopplad och precision. Nosarbete på rätt hög nivå, om man tänker efter. Det var det nästan mörkt när de avslutade sitt födosök.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)