Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING, TRÄNING, TRÄNING

2017-08-31

Onsdagen blev en härlig sensommardag med dryga tjugo grader och sol, samt en frisk, svalkande vind. Inspirationen rann till efter kurskvällen innan! Precis som önskat. Även om Husses krafter måste läggas på vedklyvning. Matte tog tag i luktträningen och fokuserade på utomhussök med doften placerad högt, med störning samt tydlig markering.

En smittad möbeltass placerades i en liten tebladsbehållare och hängdes upp i en stor buskros. Både Aili och Modji tränades och önskemålet var ett duttande med nosen på behållaren och inte bara en oprecis skallmarkering. Hundarna fördes i koppel i medvind mot busken fritt placerad på gräsmattan och efter en i och för sig tydlig skallmarkering reste de sig på bakbenen och satte nosen mot behållaren, varvid de fick godisbelöning i anslutning till behållaren och doften. Snyggt jobbat av dem båda! Nästa gömställe blev en stor kruka med en starkt doftande växt på en meters höjd. En jordreva med långa överhängande skott, där lukten från växten är mycket kryddig och stark så snart man kommer åt den. Mitt i planten gömdes tebehållaren. Inga problem vållade det någon av hundarna, som duttade så fint med nosen inne bland alla starkluktande blad. I en blomlåda med pelargoner på vedboden gömdes behållaren en sista gång och varken höjden eller pelargondoften vållade hundarna några problem. En lyckad träning tyckte Matte. Hundarna verkade uppskatta träningen även de. De togs ut en i taget på varje nytt gömställe och fick alltså jobba - vila, gång efter gång.

När Husse beskrev hur träningen gått till på agilitykursen och hur Modji reagerat kände Matte inte alls igen sig. Modji har tränat agility tidigare och hon kan alla hinder och dirigeringar. Nu skulle hon hoppa över ett hinder med godis på andra sidan och mottagare och Modji flippade ur totalt! Hon tokhoppade på Husse för att få godis och vrålskällde så snart hon kom ut på planen - innan hon sattes i träning. Det blev nog lite väl enkelt tänkte Matte och satte upp två hinder som flyttades inbördes i vinkel lite olika. Modji kan skickas framåt, hon kan kallas in och hon kan styras. Fint gick det och tyst var hon och godis fick hon bara när hindrena tagits fram och tillbaka några gånger. Om hon måste koncentrera sig på föraren och DIRIGERINGAR måste hon jobba! Tänka och vara uppmärksam. Bra för en smart Lapsk. Att kallas in över ett enda hindar och skickas av annan person och godisbelönas efter varje hopp, blev ingen utmaning värdig en Lapsk som redan kan köra en hel bana, om än inte på något vis tävlingsmässigt! Det är inte Modji som går kurs, det är Modji tillsammans med Husse och det är det som skall tränas - efter Modjis förutsättningar. Hon är ingen nybörjare!

Även Aili fick en omgång agilityträning och hon fungerar fint med dirigeringar över två hinder hit och dit med olika placeringar. Hon har även provat på agilitybanor i sin helhet några gånger.

Efter denna träningsförmiddag för hundarna drog familjen till golfbanan för lite träning för Husse och Matte i att slå bollar, med efterföljande lunch. Nej, Matte skall inte börja golfa, men det är roligt att utmana sig själv!

På kvällen tränades det igen och nu räddningssök bland en massa maskiner och i två tunnlar. Tre Lapska tikar och två hanar. Samtliga skall tävla i oktober i två olika lag. Alla hundarna fick lite olika upplägg på sina frisök och det visade sig att den långa tunneln djupt in i en grushög innehåller för hundarna dämpande lukter. Något som inte påverkat tidigare år som hundarna tränats här, finns här inne nu och påverkar hundarna. In i tunneln tar man sig på en spång av två brädor, liggande ovanför botten i det stora rör som utgör tunneln. I öppningen finns en tvärslå som man först måste ta sig över från ljus in i mörker till denna spång. Längst in placeras figuranten på en platå av brädor och hundarna kan ses vittra intensivt neråt, i mörkret under brädorna och platån. De två äldsta löste uppgiften helt utan problem och skallmarkerade fint, men de tre yngre  kände ett tydligt obehag vare sig det var mörkt eller lampan längst in var tänd och de orkade inte skallmarkera längst in i tunneln. Matte valde att nöta lite extra med Aili och avslutade kvällen med att skicka henne in till figuranten från mynningen igen och igen med lampan tänd där inne. Tvärslån kräver ett hopp där hunden måste landa på dessa två brädor högt ovanför botten. En svårighet i sig. Aili avslutade dagens träning med att utan tvekan hoppa över tvärslån och ta sig in till figuranten, där hon belönades rikligt, men avkrävdes ingen skallmarkering. Aili var påtagligt trött efter denna dag fylld med träning på olika sätt! Matte tror på mängdträning och att överkomma sina rädslor.

Kvällen kommer fort nu, men trots det hanns bra träning med för alla hundarna. Tack för bra Lapskträning igen!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)