Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN HÄNDELSERIK DAG

2017-08-04

Torsdag.

Lapskflocken fick kärt besök av hundkompisarna - de två Flattetjejerna med sina människor. Mycket spring blev det på gräsmattan! Vid det senaste besöket var bäcken fylld med vatten, så icke nu till deras stora besvikelse. De testade hur det var att springa i den uttorkade bäckfåran och det var inte speciellt kul. Som tur var upptäckte de inte hålan där lite vatten blivit stående, i skydd av de gula liljorna. För säkerhets skull hölls ytterdörren stängd. Fler än en gång har hundar rusat in med lera långt upp på benen.

De två hussarna befann sig på golfbanan och mattarna anslöt sig så småningom för en gemensam lunsch, varvid de två Lapska lämnades hemma i stugan. En kvart efter ankomsten till golfbanan hördes siréner och två ambulanser samt en ambulanshelikopter och en brandbil anlände. Något hade hänt i den skarpa kurva som de båda mattarna nyss passerat. En frontalkrock med en voltad bil i diket och vägen var avstängd. Ett stycke innan på vägen hade de båda mattarna i en kurva mött en bilist helt på fel sida vägen i hög fart. Med låg fart och en inbromsning undvek Flattematte med en hårsmån en krock.

Denna väg är ökänd! Den är smal, backig och kurvig och mycket gammal. Inte på något vis anpassad till den trafik som nu gör vägen livsfarlig. Husses och Mattes väg till och från den lilla stugan i skogen. Sommartid är vägen hårt belastad av trafikanter som är ovana vid vägen och här skärs kurvor när som helst och hur som helst även med mobiler i nävarna. Flera dödsolyckor har inträffat och tidigare i sommar har redan två frontalkrockar inträffat. Många ratar hus i trakten på grund av den farliga vägen. Vid dagens olycka hade en liten och gammal bil med en äldre man kommit i mycket hög fart nerför backen mot golfbanan, hamnat på vänster sida och krockat med en betydligt nyare och säkrare bil. Den gamla bilen var demolerad och förarplatsen intryckt, på den nyare bilen var det endast smärre plåtskador och lindrigare personskador. Alla fördes till sjukhus. Många tankar tänktes under lunschen. Alla for sedan hem till de två Lapska och medan hundarna hann umgås ytterligare en stund, fikade deras människor ute i trädgården. 

När solen dragit sig tillbaka bakom allt tyngre gråa moln som varslade om regn så småningom, tog Matte med sina två hundar ut på en cykeltur i området. Det är härligt att uppleva Ailis dragvilja! Hon är både snabb, stark och uthållig! Egenskaper som även hennes bror har och som uppskattas mycket i hans renskötande familj. Flera möten blev det under cykelturen och de båda Lapska skötte sig med den äran. Ett bestämt "frrrram´åt" får dem att hålla kursen och farten. En enda bil behövde Matte och hundarna dela vägen med och den hade inget annat val än att sakta in, då vägen här var extra smal.

Matte och hundarna kom välbehållna hem även från denna tur. Man får vara glad varje gång det sker. Det var lite roligare när man var yngre och ett fall inte behövde betyda början till slutet....  Benskör är Matte lyckligtvis inte, dock fegare än förr, då att åka av hästen i full fart inte var så dramatiskt.

När hundarna ätit sin middag dinérade Husse och Matte på sin nyskapade punschveranda, där ännu ingen punsch smakats. Fotogenlampor gav både varmt ljus och lite värme i den tilltagande skymningen. Mysigt!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)