Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FLER TRICK FILMADE, länk till Youtube

2020-09-08

Måndag.

Hundarna hade båda två visat sådana fina resultat på söndagkvällens trickträning, att Matte rivstartade dagen med att testa om resultatet stod sig över natten. Det gjorde det och Matte kunde filma både Modji och Aili två gånger var, när de bar den ett kilo tunga påsen med hundmat genom köket till Matte. Det syns att det är lite tungt och knepigt med påsen som dinglar i munnen, men de genomför det! Samt belönas med godis som väntar i matskålen, som de passerar på vägen fram till Matte. Ingen av dem visar minsta försök till att fuska och stanna och ta godiset när de passerar. (Film på Youtube med Aili). Två hundar som ställer upp på alla Mattes tokigheter och dessutom verkar älska det mesta i form av lek/träning tillsammans! 

Efter lite vila verkade både Modji och Aili sugna på att träna mera i köket! Men Matte hade fått två bra filmer på var och en av dem och kände sig nöjd med presentationen av foderpåsebärandet.  Nästa trick fick bli att balansera en liten mugg med hundgodis på nosen. Ett trick som Matte testade för en vecka sedan för första gången och det gick så fint att det inte tränats något mer under veckan. Det gick lika fint nu och Matte lyckades hypnotisera dem båda att hålla muggen på rätt köl, kvar på nosen i drygt femton sekunder. Det svåraste var nog att själv filma tricket! Att hålla koll på muggen vid placeringen av den på nosen och sedan störa genom att föra vänsterhanden åt sidan efter mobilen och med högerhanden starta inspelningen! Nyfikna hundar vill ju se vad man gör! Men med viskande röst och ögonkontakt fick Matte hundarna att sitta helt stilla! Att det går lätt att tippa ner muggen hade de båda visat tidigare. (Film på Youtube med Modji.)

Filmer på Modji och Aili ligger på Youtube tillsammans med filmer från valphagen sommaren 2019 - Ailis valpar/Åtsåkullen. Sök på: Lapsk Vallhund, Gátchis Kennel.

Tidigt på förmiddagen hade Matte redan filmat två nya trick med båda hundarna och tvättat en tvätt. Det kändes effektivt värre och Matte pausade när solen kom runt hörnet och värmde på husets framsida. Nu blir det precis lagom varmt på dagarna igen! Solen värmer skönt och man orkar jobba i trädgården även i fullt solsken. Matte tog efter lite slappande tag i den elanslutna häcksaxen och försökte att inte klippa av sladden som låg över axeln....  Bit för bit snyggades häcken med överblommad toppspiréa till och hölls in på sidorna och fick en bra höjd. Arbetsinsatsen kändes inte helt olik att snygga till den egna Fjordhästens ståndman för många år sedan! Men i aningen större skala. 

Efter middagen tog Matte en kort men intensiv powerwalk med intervallträning tillsammans med hundarna. Uppför backen höll Matte farten och stannade på krönet för pulssänkning. Blev inte varse personen på verandan intill vägen förrän hen gick in och stängde dörren. Matte hade stått där mitt på grusvägen och andats likt vid en förlossning. In genom näsan och sedan pysande ut genom munnen med plutande läppar. Aili ville vidare och lät lite otålig. Matte bad henne vara tyst. Pysande Matte och uttråkad Aili. Precis framför huset. Matte borde nog ha öst på ytterligare tio meter, förbi verandan....

Nu planerar Matte för det sista partytricket som skall presenteras och gjorde ett första test innan sänggåendet. Helt tokigt kändes det inte.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)