Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

REDIGERINGSSTRUL

2014-11-12

På tisdagmorgonen skulle Matte skriva lite på denna plats, men av det blev det intet. Redigeringsverktyget krånglade och kundtjänst kontaktades. Som inte hittade något fel, men nu funkar det. Som av en händelse. Matte blev tipsad om att byta till Firefox och det har Matte inte gjort. Har kvar Chrome.

Nåväl, på måndagen tog Matte det lugnt med hundarna och gick bara en promenad runt kvarteret. Förbannande att hon gick lite för fort fram med belastningen på det opererade benet. Det gick ju så bra och var ju så kul och kändes så skönt att ta i lite på gymmet.....  Matte testade gränserna och det blev lite för mycket. Hellre det än lite för lite. Man måste ju pöva sig fram. Det var ett blött väder så Matte fick lite gjort inne i stugan och lyckades få upp ett par tavlor efter ommöbleringen. Två tavlor köptes i somras på loppis. Föreställande renskötande samer med hundar. På den ena tavlan en Svensk Lapphund och på den andra en hund med ljusa tecken och ett utseende som en välpälsad Lapsk Vallhund eller en Finsk Lapphund från gångna tider. Tavlan är målad innan det blev två raser -Lapsk och Finsk. Johan Tirén bodde här i trakten och åkte gärna norrut och målade samernas vardagsliv och han målade även skolplanscher. Tavlorna är målade 1958. 

Tisdag.

Matte tog en morgonpromenad med hundarna runt kvarteret. Lite segt kändes det men det var inga problem. Hundarna signalerade rådjur intill vägen och Matte tittade och tiddade men såg inte ett enda liv bland granar och tallar eller folktomma tomter. Det var disigt och vindstilla, men hundarna har koll.

Matte for sedan till gymmet och tog det lika lugnt som vid första besöket. Mötte en gumma som var där "under protest". Förstod inte vitsen med slitandet i två olika maskiner. En för benen och en för axlarna och armarna. Hon hade ont i ett knä och kunde inte sova, men ansågs inte dålig nog för en operation. Sjukgymnasten fösökte övertyga henne om att med frikort kunde hon lika gänra fortsätta träna ett par gånger i veckan för att behålla rörligheten. Hon ville hellere åka till olika köpcentra och shoppa. "Träningen gjorde ju ingen som helst skillnad. Meningslöst och tråkigt." Sorgligt att höra. Gumman var inte magerlagd direkt och behövde säkert göra som sjukgymnasten sagt åt henne. Men man måste vilja själv också om det skall bli något med det hela. Motivationen fanns inte där. Matte fick frågan: "Hur länge måste du gå här då?"  Man ser olika på rehabilitering. Matte måste snarare hejda sig lite.

Hundarna hann vara ute i ett par timmar med Matte på tomten under eftermiddagen. Vindstilla och åtta ljumma grader gjorde utevistelsen mycket angenäm och inte förrän skymningen höll på att gå över i mörketr tog Matte med sig hundarna in och hängde upp tvätten på tork intill kaminen. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)