Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN SYNNERLIGEN SPECIELL DAG!

2016-08-01

Söndag.

En för Husse synnerligen speciell dag! Den sista dagen på semestern. Någonsin! Husse har haft sin sista semesterdag denna sommar, men även den sista totalt. Nästa sommar har Husse nämligen slutat jobba sedan några månader. Han har då fogat sig och blivit pensionär. Till skillnad mot många har han jobbat vidare några år extra, men då är det slut. Evig semester. Friherre!

Detta måste ju uppmärksammas på något vis, denna målarsemester. Husse har målat sig hela stugan runt nu, så när som på en liten bit. En liten pyts med färg behöver införskaffas för att täcka den allra sista biten på norrgaveln. En röd liten stuga i skogen skiner i solen!

Husse och Matte lämnade hundarna hemma, drog på sig lite snyggare kläder och drog iväg ner till golfklubben för lunch. Men mitt på Husses huvud lyste lite vita och röda färgfläckar på flinten! Helt ok tyckte både Husse och Matte. Denna golfklubb är inget snobbställe och en skylt vid "stora vägen" visar att man serverar lunch veckan runt, varför hantverkare i trakten gärna tittar in för en bit mat. Brollstas artonhålsbana räknas för övrigt till en av de svårare banorna på grund av hur den är byggd. En jobbarkompis till Husse dök upp efter en golfrunda och det blev en hel del golfsnack vid bordet. Snart stundar en golftävling på niohålsbanan, ordnad på jobbet och Husse är anmäld! Det gäller att förbereda sig inför pensionärslivet och skaffa sig nya sysselsättningar! När Matte kollade läget gällande en hundkurs för pensionärer i trakten, ansåg den lokala sektionen av PRO att intresset var lika med noll! Här som det finns så många pensionärer och hundar och det är ett måste att ha bil för att komma till de två mest närbelägna brukshundklubbarna.

Matte hade tidigare på morgonen passat på och tagit med hundarna på en rask promenad på en knapp timme, innan solen stod så högt på himlen. Det var mycket biltrafik i området och stup i kvarten måste Matte och hundarna stå i givakt för förbipasserande bilar, vars förare inte alltid föreföll se tanten med tre hundar balanserande på den branta dikeskanten. Full fart förbi bara. Násti pinnade på fint jämte Aili och Modji har övertagit sin mormor Gázzis plats bakom sin flock. Med jämna mellanrum fick hundarna stanna upp för nosande, men däremellan ville Matte hålla farten. 

Efter hängning av tvätt och lite annat pyssel tog Matte tag i gräsklippningen. Solen sken och temperaturen låg på tjugofem grader. Svetten rann och bromsarna var ettriga. Den självgående gräsklipparen tung att vända och köra i slänter, när säkerhetsbygeln måste hållas nere med för små och artrosdrabbade händer. Men fint blev det! Jättefint! Matte läskade sig med vinbär från buskarna i sällskap med hundflocken och sedan kastade sig Násti på den nyklippta gräsmattan och rullade sig vällustigt! Detta älskar hon! Ännu finns en hel del underull som behöver hjälp för att släppa så fort som möjligt och det rev säkert gott på ryggen. Matte tog sedan med Násti över vägen och kammade ur stora sjok i skogskanten.

Kvällen avslutades med att Husse klöv lite ved och Matte vattnade växter. Ett mål lagad mat om dagen får räcka och det var ju redan ätet. Ingen middag att laga. Hundarna njöt av svalkan på altanen, där de hade fin utsikt över vägen och alla som kvällspromenerade. Inte ett ljud från Lapskflocken.

Om någon undrat över att Matte inte skrivit dagligen om hundpromenader, så har hundarna varit på promenad varenda dag. Under Husses målarsemester, i det fina och ofta heta sommarvädret, har det blivit mycket stillastående och därför har han skogspromenerat med hundarna i den svalare kvällningen. Mattes gående har förlagts till ändlösa vandringar med tioliterskannan mellan pumpen/utekranen och alla törstande växter. Sommaren har varit torr och fin för semesterfirare, vilket inneburit mycket vattenkånkande. Som resulterat i en frodig trädgård!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)