Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VECKOTRÄNING

2015-01-29

Onsdag och träningsdag. Det snöregnade och regnade på snön och det blev bara isigare och isigare på vägen och in till huset. Matte hann ta en kortare promenad med hundarna innan det blev omöjligt att gå på vägen. Snart skall det åter bli minusgrader. Snöfall, tö, regn och sedan kallt med snö. Återigen tö, regn och ishalka överallt. Ett upprepat mönster. Många olyckor med både bilar och fotgängare. Ingen rolig januari ur väderhänseende här i trakten. Hur "Cykelmatten" vågar ge sig ut på sin cykel med den lilla gråa hunden på nästan 25 meters avstånd före tänker, är en gåta. Får de ett möte med en bil i en kurva är frågan vad utgången blir. Här kör många bilar väldigt fort! Framför allt budbilar och andra som har tider att passa, stora bilar med långa bromssträckor och förare som tror att området är totalt övergivet dagtid i veckorna. På onsdagen kom hon förbi som vanligt, men med knapp styrfart för egen del. Hunden var därför ännu längre före. Mitt i vägen. En hjälm pryder sedan en kort tid tillbaka cyklisten. Man är olika rädd om sina hundar. Husse och Matte hoppas slippa möte hunden i en kurva någonsin och absolut inte när vägen är en isgata.

Kvällens träning ägde rum i fordonshallen i Vargmötet och där var det mycket halkigt utanför, men inne i hallen kunde hundar och förare röra sig utan halkrisk. Ibland är det extra förmånligt att ha tillgång till inomhusträning! Den här hallen är i ständig förvandling då fordon och annat flyttas ut och in och byter plats. Träningsförhållandena är mycket svåra då det är ett drag genom byggnaden som för vittringen åt olika håll och de stora fordonen bidrar till att ändra vittringens riktning. Här finns många möjligheter att gömma sig längs väggarna och mitt i hallen, både högt och lågt och att hitta legor där figuranterna är gömda nära varandra är inte svårt.

Favoritlegan för kvällen var en lastbilshytt med draperiförsett sovutrymme bakom framstolarna. En figurant gömde sig bakom draperiet och kunde ta sig en tupplur och en annan satt i en stol framför och var synlig. Vittringen från de båda figuranterna placerade sig lite överallt i närområdet. Uppe på en container och uppe på intillstående fordon. Hundarna ringade rätt snart in ett område där vittringen var stark, men att hitta vittringskällan var inte så lätt! Det räcker inte med att hunden står och skäller vid bakänden av en lastbil, när den försvunna personen ligger gömd i förarhytten.

Hundarna presenterades denna lega lite olika. De rutinerade fick söka med dörren stängd och de mindre rutinerade fick söka med dörren öppen. Aili fick bara en figge och dörren var öppen medan hennes mamma hade två figgar gömda i hytten och dörren var stängd. Aili blev så glad när hon hittade sin figge, som tappat en vante, att hon hoppade rakt upp i hytten och figurantens knä! Hon hade fått nosa på den tappade vanten, som nu återförenades med sin ägare. Násti gjorde ett jättefint sök, men numera får hon inga figuranter gömda högt uppe, för att undvika att hon hoppar och skadar sig. De två killarna skötte sig fint även de och K. som fyllde två år denna dag fick jobba med annan förare än sin egen. En ny erfarenhet för honom! Han blev lite brydd först, men den stora arbetslusten och motorn tog över och han gjorde jobbet bra!

En mycket givande träningskväll avslutades med en gemensam måltid på Sibylla i Vallentuna. Här finns en salladsbar! Tack allihop för en mycket trevlig kväll tillsammans med bra träning! Utan bra figgar blir det ingen bra sökträning.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)