Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SENSOMMAR

2012-09-11

Hundarna hann bara få en kort morgonrastning på måndagmorgonen. Matte tog sedan med dem och for till bilbesiktningen. Där mötte en kille som inte föreföll alltför förtjust över hundar i bilen, men på en fråga om han var allergisk, svarade han nekande. Det visade sig att killen fått nog av att sätta sig i hundbilar som inte städats ur på åratal och där hans fleecetröja sedan måst saneras, för att han skulle kunna gå in i andra kunders bilar.

Lapskgänget höll sig som vanligt fullständigt tysta och lugna, trots att en ny person tog över ratten och de reagerar inte alls när bilen hissas upp i luften. De har alla varit med sedan mycket tidigt i livet. Att åka igenom biltvätten har de också gjort sedan de var mycket unga. Miljöträning i vardagen. Det många utsätter sina bebisar och småbarn för i form av främmande miljöer och upplevelser, tvekar de att låta sina hundar vara med om. Många hundar lever strikta hundliv där de körs i bil mellan hemmet och klubben och däremellan är det promenader som gäller i hundvänlig miljö. De blir stressade när de för första gången i vuxen ålder hamnar i situationer där de måste åka tunnelbana eller vistas i en storstad. Vilket har kunnat konstateras under en del övningar för blivande räddningshundar. Även en och annan godkänd räddningshund har levt liv som saknat inslag av varierat vardagsliv, med kollektivtrafik och stadsmiljöer. Något de fick vara med om vid de tidigare sommarlägren i Rosersberg! Där alla skickades in till Stockholm med pendeltåget.

Många "pensionärshundar" blir väldigt miljösäkra och sociala, då deras ägare tar med sina jyckar överallt och låter dem hälsa på alla människor och hundar. Deras ständiga följeslagare. Bor man i stan måste unghunden få lära sig om djur och natur på landet. Liksom tvärtom! Bondhunden måste få komma till stan och vidga sina vyer och samla erfarenheter. Om man vill ha trygga och miljösäkra hundar. Precis som vi gör med våra barn. Har man sett allt förskräcks man inte så lätt.

Lapskfamiljen gonade sig sedan i solen resten av dagen. Alla tre låg utsträckta framför huset och nedanför porlade bäcken i full fart. Cockergänget snett över vägen for omkring under glada skall mest hela tiden och Modji hade fullt sjå att reda ut om de bara lekte eller om de larmade för nalkande hundekipage. Till slut gav hon upp och sträckte ut sig på sidan även hon. Matte gjorde spridda insatser i trädgården och slappade i solen även hon mellan arbetspassen. Väderomslag väntar och Matte passade på att njuta av sommarvärmen.

Framåt kvällen hopades molnen och åskan hördes mullra på håll. Matte tog med hundarna på en skogsrunda, där blåbärsätandet fortfarande är intressant. Lite odon slinker också med, men lingonen ratas av hundarna. "Mopperundan" leder förbi en utlöpare av Stormossen och där har varit väldigt blött under lång tid. Nu var det bara geggigt. Vattnet hade äntligen sjunkit undan. De enda fotspår som syntes var från Cockermatte.

Strax efter hemkomsten öppnade sig himlen och regnet öste ner!

Násti förefaller ha sanerat sig själv genom allt rullande på den nyklippta gräsmattan. Stanken är borta och shamponeringsplanerna är skrinlagda. Lapska har en fantastisk päls som Matte för det mesta låter vara ifred. Hundarna kammas i stort sett bara när de är i fällning och shamponeras bara i "nödsituationer". Vid någon enstaka utställning har Matte dragit kammen genom svansen och fanorna på bakbenen. Mest för att få bort skräp som fastnat.  

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)