Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI LÖPER

2012-12-21

Modji är en mycket diskret tik som alltid försökt hålla sina löp hemliga. Vilket har oroat hennes Matte en aning, inför den dag då det skulle bli aktuellt att bilda familj. Hon har varit mycket hygienisk och undvikit att lämna spår i onödan. Alltså har Matte duttat i rumpan på Modji sedan en tid, för att inte missa någon dag. Nu är det nästan nio månader sedan Modji senast började löpa. På torsdagen blev det en brunröd fläck på topsen och på fredagmorgonen var det tydligt att löpet har startat. Lite blod på topsen. Det blir alltså ingen parning på julafton. Men kanske på Nyårsafton. Precis som när Nástis J-kull blev till. Mor och dotter förefaller ha en faiblesse för Nyårsaftnar! Lite mer feststämning under parningsakten. Lite raketer och annat kul. Bubblet får kärleksparet däremot avstå. För att inte besvära fästmannens familj i onödan en helg, kommer Modji att progesterontestas nästa fredag.

Nu börjar en väntan. På att parningen blir av. På att dräktighet kan konstateras. På att knytt föds. En Modjidotter till Husse och Matte! På att knytten och deras mamma håller sig friska.

torsdagen tog Matte en sväng med hundarna i området. Iförd Icebugs denna gång. Nästan hemma kom Cockermatten promenerande med två av de sina och kort därefter kom Kooikermatten med en av sina hundar. Alla tre uppfödarna vätar på löp och parning. Lite märkligt är det att tre uppfödare råkar bo så nära varandra här ute i skogen, där de flesta hus står tomma så här års. Bra träning blev det för hundarna att vistas nära varandra utan att busa runt. Men för Modji gavs det dispens. En ung Cockergrabb saknar erfarenhet av livet och behöver träffa hundar utanför famijen. Ingen hund kan då vara bättre än Snäll-Modji! Som fick umgås med lillgrabben för att visa att främmande hundar kan vara jättetreviga. Modji levde upp till förväntningarna.

Många olika epitet har Modji fått. Snäll, vänlig, behaglig, stabil, fredlig, vän, speciell. Hon är mycket signalsäker och signalkänslig och vill vara vän med alla. Utan att utplåna sig själv. Hon vill alla väl. Hon undviker konflikter på ett suveränt sätt. Hon går sin väg helt enkelt. "Skall det vara på det där sättet så tänker jag inte vara med dig". Hon har aldrig svarat upp när någon hund uppträtt otrevligt mot henne. Bara avlägsnat sig, lugnt och sansat. Backat, med blicken stadigt fäst mot den som haft åsikter.  Men hon kan själv ha åsikter i kontakten med sin mamma ibland. Inga slagsmål dock! Hennes vänliga karaktär har visat sig mycket bra i kontakten med anhöriga vid skarpa eftersök. Násti är också mycket behaglig i sina kontakter med främmande människor. Som sin mormor Gázzi pinkar Modji högt. Med högt lyftat bakben. Det började hon med mycket tidigt. En hund som står stadigt på jorden i övrigt. Med fyra tassar fast förankrade. Hon och den blivande pappan har äktenskapstycke, både avseende typ och karaktär.

Hundarna fick vara ute på tomten och tugga älgben när Matte röjde inne. I en liten stuga måste en del saker plockas undan för att några julsaker skall få plats.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)