Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄLKOMMET BESÖK

2015-03-03

Måndag.

Mattes yngste son ringde och frågade om Matte tänkte vara hemma, då hans stora resväska förvaras på familjens vind och han nu behövde den för en längre resa. Oväntade besök är alltid välkomna! Matte och hundarna for ner och hämtade sonen vid bussen och handlade lite snabblunch. Maten intogs i glasrummet med naturen synnerligen nära inpå. En härlig plats så här års, när man får en känsla av att sitta ute trots att man är inne. Det mossiga berget reser sig på en armlängds avstånd och stora kukväxter trivs och förenar inne med ute. Rådjurens stråk går precis utanför fönstren. Liksom grannkattens runda. Han håller koll nu när Lapskfamiljen själv är utan katt. En fin stund tillsammans hann det bli, innan det var dags att skicka sonen tillbaka in till stan. Hundarna blir alltid lika glada när de får besök och Aili ville som vanligt sitta i knä. De fick fara med ner på byn och lämna av killen som nu skall fira sin 40-årsdag med en resa. Det är på sina barn man märker att åren försvunnit i en rasande fart. Den där räckan av år som skulle utgöra livet. Den där räckan av år som är fler när man tittar bakåt än framåt. De två små pojkarna är nu medelålders män. 

Matte forsatte sedan arbetet på tomten med att flytta tunga stenar och fixa kring bäcken och att kratta bort mer av allt sågspån som täckt en del av gräsmattan. Vartefter isen smälter släpper spånet. Trädfällaren kom och hämtade allt ris som släpats ut i dikeskanten och lämnade räkningen. Många andra tar betydligt mycket mer betalt och detta var ett vitt jobb med försäkringar och motorsågkörkort. Killen behöver inte leta efter jobb! De ramlar över honom. Matte krattade dikeskanterna och samlade ihop småttet som blivit kvar, när de stora grenarna körts bort.

Hundarna var ute med Matte och Aili har nu lyckats slakta apan, som hängt med i många år och varit en populär leksak bland valparna inte minst. Nu är den huvudlös och de långa armarna på den gamla handdockan är fortfarande roliga att slita i. En stående fråga i familjen är: "Är apan intagen?" Som vore den en medlem i flocken. Nu missade Matte  och när Matte och hundarna överraskades av en störtskur, råkade apan bli kvar ute. Det kommer att ta ett tag innan den blir torr. Regnet hörde uppe just som Husse kom hem och han fortsatte med rensningen, genom att lasta grannens lånade släp med högarna med kottar och småskräp som blivit kvar på gräsmattan.

Hundarna fick en skymningspromenad med Husse, när Matte gick in och förberedde middagen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)