Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NOG ÄR DET MÄRKLIGT

2021-01-03

Nog är det väl märkligt hur folk beter sig. Nu fördömer läkare, sjukvårspersonal i stort, anhöriga till personal inom vården och "folk på gatan" såväl politikers dåliga omdöme när de säger en sak till andra och gör tvärtom själva, som mängderna med människor på nyårsnatten, såväl i Stockholm som i Göteborg. Cirka 3.000 personer samlades i Göteborg vid tolvslaget på Nyårsafton. En tredje våg av Covid-19 förväntas som en följd av jul- och nyårsfirandet i Sverige, när alla åter samlas på jobb och i skolor. Precis som i höstas. En intervjuad läkare :"folk verkar inte förstå hur farlig den här sjukdomen är. Man dör av den." En del av befolkningen lever som vanligt och sprider smitta utan att bry sig, då de anser sig själva inte löpa någon risk att bli allvarligt sjuka. Ung man intevjuad i Rapport. "Jag är inte rädd! Jag brukar inte bli så sjuk". Samtidigt stänger hans och likasinnades äldre släktingar in sig av rädsla. För de vet att de riskerar att dö om de blir smittade. Är det det går ut på? Att leva på som vanligt för att inte visa sig svag och rädd!

Att vara en del av samhället och att ta sitt samhällsansvar och se till fler än sig själv tycks vara ett okänt begrepp för alltför många. Varför denna smitta delar upp befolkningen i icke ansvarstagande som lever på och umgås i flock som vanligt, på de ansvarstagandes bekostnad som håller sig undan  och håller distans och håller ut. Inte nödvändigtivis generationsrelaterat. Man tänker olika och olika mycket, oavsett ålder. Empati verkar vara ett ord okänt för alltför många tyvärr. Det egna jaget är vad som är viktigast.

Frustrerad Matte följer nyhetsrapporteringen. Varför sticker Sverige ut? Varför har man lyckats få folket att följa myndigheternas råd och rekommendationer i våra grannländer? Varför har man inte tidigare pekat med hela armen så att folk förstår att det är regler som skall följas och inte välmenta tips att eventuellt följa, för dem som känner för det. Det är frustrerande att höra hur mycket tydligare man talar om för invånarna hur de skall agera kontra myndigheters rekommendationer i våra grannländer. En resa mellan Sverige och Finland i dagläget visar två skilda världar vad det verkar. Varför. Varför dör sveriges befolkning, inte bara 70+, som flugor i jämförelse. 

Ja, Matte och många fler skräms av inställningen hos alltför många när de beter sig som de gjorde under nyårsfirandet i Stockholm och i Göteborg. "Man ville se alla fyrverkier".  Men varför förbjuder man då inte så stora folksamlingar och skingrar dem och varför ha fyrverkerier över huvud taget.

Mycket är det inte lätt att förstå.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)