Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÁNNU REGISTRERAD som Nordisk Champion

2014-04-18

Efter ett år är nu äntligen Gátchis Juoksanáste Mánnu registrerad hos SKK som Nordisk Utställningschampion! Nu återstår bara att få hans internationella championat CIB godkänt. Ansökan är inskickad av Matte.

Torsdagen tillbringade Matte hemma med hundarna. Som var sömniga på morgonen och inte väckte Matte förrän strax efter åtta! En träningskväll tröttar och framför allt blir det senare än vanligt innan lampan släcks i den lilla stugan i skogen. Kvällskissningen senareläggs och även minstingen Aili var morgontrött. Ett segt gäng kom ut på en morgonpromenad ackompanjerad av småfågelsång och ett kuttrande Ringduvpar som återkommer varje vår. Solen sken, det var åtta grader men en mycket kraftig och byig vind gjorde att det kändes riktigt ruggigt hela dagen.

Vinden bara tilltog och det såg betydligt skönare ut än vad det var. Men det finns varma kläder och Matte ägnade sig åt att tvätta och utnyttjade vinden för torkning. Hundarna hade fullt upp med att kolla in Cockermattes tomt,  där hundarna var ute i trädgården. Matte plockade hundskit och nerblåsta kottar och kvistar och städade ytterliggare lite här och där och myllade ner gödseln i rabatterna. Modji och Aili leker väldigt mycket under dagarna och det är härligt att se deras energi! Tuffa tag kan det bli mellan varven, men aldrig någonsin tendenser till osämja. Aili kan få tillsägelser från de vuxna hundarna och fogar sig. Hon retas och testar men svarar aldrig upp.

Husse kom hem tidigt och hade fikabröd med. Men eftersom sol och iskall vind båda kom rakt från söder, intogs fikat på en mer skyddad plats. Baksidan av huset ligger mycket skyddat av berg och där premiärvistades familjen för året. Aili fick för första gången lära sig de regler som gäller där.  Nämligen att bara för att det går att ta sig vidare ut i världen genom att ta sig uppför berget, är detta inte tillåtet. Hundarna brukar älska att sträcka ut sig på trädäcket i solen och Aili var inget undantag. Här har två valpkullar haft den ena av två valphagar. Olika miljöer med olika intryck bakom och framför huset.

Husse tog sedan en lite längre promenad med hundarna i lä inne i skogen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)