Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PASSIVITETSTRÄNING och MENTAL STIMULANS, foton

2020-01-17

Torsdag.

Efter en onsdag med fysiskt aktivitet från uppklivande till sänggående, valde Matte att ta det lite lugnare under torsdagen. Påverkad av dubbelmordet i Vallentuna i ett lantligt område lätt att identifiera från bilder. Ett alldeles vanligt par mitt bland alldeles vanliga kommuninvånare i röda stugor med vita knutar. Ingen kriminell värld, utan en by med gårdar och åkermark runt om. Efter många knäböj och ryggböj kan kroppen behöva lite vila. Matte spenderade extratid vid datorn och tog reda på en del behövda fakta, samt ägnade sig åt ett minnesträningsprogram en stund.Ringde några samtal som fått vänta och läste morgontidningen lite längre än vanligt. Matte ägnade sig åt passivitetsträning och gav sig själv lite mental stimulans.

Mitt på dagen hade Matte vilat färdigt och begav sig ut i den mycket hårda och byiga vinden, tillsammans med sina hundar. När Husse burit in ved tog han med sig hundarna på en skogspromenad. Matte strosade runt på tomten, målande bilder i huvudet för framtida planteringar och utseende på trädgårdsdelen på husets framsida. En trädgård är föränderlig och ett ständigt pågående projekt. Något trivdes inte och dog, något annat annat trivs inte och bör flyttas. Något trivdes superbra och måste delas. Nya rabatter föds ur gamla genom delade perenner och fådda växter flyttar in i trädgården. Nya idéer föds och att ha en trädgård innebär ett skapande. Medan Matte gick där och såg syner på nykter kaluv inför växtsäsongen, såg hon även nerblåsta grenar och annat som måste bort ur den nu normalrinnande bäcken. Några stora stenar flyttades för avgränsning av växter.

Husse och hundarna återvände och efter en timme ute i den hårda vinden visade hundarna att de ville komma i lä. Varför de släpptes in i uterummet och Husse och Matte tog en eftermiddagsfika med hundsnack. De egna Lapska fick inte mer stimulans den här torsdagen än en halvtimme kopplade i mycket kuperad terräng med Husse. De tränade på onsdagkvällen och inte hade Husse och Matte dåligt samvete för uteblivna aktiviteter under torsdagen. Precis som man säger om barn så måste även hundar "ha tråkigt" ibland. 

Alldeles för ofta när Husse och Matte kontaktas för rådgivning kring aktivering av unga Lapska Vallhundar, har man fått för sig att hundarna behöver extremt mycket motion! För det första skall inte en hund under ett år motioneras hårt, innan kroppen är färdigvuxen och brosket förbenat. Det är INTE samma sak att låta hunden vara lös och röra sig efter sitt eget huvud som att springa med den kopplad i många kilometer!!! En halvårig hund skall inte motioneras hårt då den ännu är växande. Om än inte på höjden, så är skelettet inte färdigt ännu. Att röra sig och att motionera är inte samma sak. Att den håller vikten är även det mycket viktigt, så att växande benstomme inte belastas i onödan. Hellre lite för lite fett än för mycket. MAN SKALL MED LÄTTHET KUNNA KÄNNA REVBENEN UTAN ATT TRYCKA - OAVSETT HÅRLAG. Fakta som finns på varenda veterinärmottagning numera visar tydliga bilder på hur man skall bedöma övervikt hos hundar. Pälsen får inte lura till ökad tolerans. Känn med fingertopparna och tryck inte. Varje revben skall kännas. Så länge hunden är växande skall man vara extra noga med vikten och inte motionera med kopplad hund långa sträckor. Var rädd om höfter och knän.

Vad gäller att få en ung och energisk hund lugnare inomhus, så fungerar det absolut inte att öka på promenaderna mer och mer. Hunden får bara bättre och bättre kondition och kräver allt mer för att nöjda sig. Så länge du själv orkar, orkar hunden. Så länge du svarar på hundens krav på uppmärksamhet med att ta ut den på promenader, så höjs hundens stressnivå lätt. Det måste hända något hela tiden! Man binder ris åt egen rygg och hunden tränar upp sin ägare mycket snabbt till att göra så som hunden vill. Smarta är de!

I stället måste man träna hunden att även vara passiv! Det görs inte av sig själv! Hunden måste kunna vara passiv när så krävs, samt för att varva aktiviteter för smältande av intryck, intränade moment och för vila och växande i sig själv som blivande en vuxen individ. Det tär! Fyrbenta tonåringar skiljer sig inte alls från hur ni själva var som fjortisar och slynglar. Fakta vi oftast har förträngt men måste ta fram och damma av när vi blir föräldrar till tonåringar med två, men även fyra ben.

För att få en ung individ nöjd och avslappnad och gå i viloläge kan man inte trötta ut den fysiskt. Däremot psykiskt och mentalt. Om ni ständigt åker bil dit ni skall , så tag bussen eller tåget i stället någon gång. En trött hund är oftast resultlatet. En hund som vill vara ifred och sova och smälta intryck vid hemkomsten. Miljöträning är mental stimulans. Intryck skall smältas!

Att träna passivitet i form av att vara uppbunden under tystnad, kan göras hemma i lugn och ro, medan ni ägnar er åt annat. Är ni aktiva hundägare så uppstår det alltid tillfällen vid träningar då hunden behöver kunna vara uppbunden under tystnad. Kortare eller längre stunder. Det måste läras in. Bind hunden i ett bordsben, ett element eller annat intill där ni sysslar med något. Först inom räckhåll för en stödjande smekning. Sedan allt längre ifrån och längre stunder. Förvånande nog verkar en del hundar aldrig någonsin ha tränats i att vara uppbundna, när verkligheten kommer ikapp och detta krävs vid något träningstillfälle. Det är Husses och Mattes erfarenhet över alla år med olika provapådagar och träningar. Livet med hund förenklas när man kan binda upp sin hund och lämna den. I visshet om att den går i viloläge under tystnad.

Att träna passivitet hemma och vid träningstillfällen får inte glömmas bort! Att trötta ut hundarna mentalt i stället för att bara gå längre och längre är en bättre väg att gå, för att få en uppstressad hund att varva ner. Det gäller hundar i alla åldrar. Naturligtvis skall de även motioneras, tilltagande med stigande ålder. Vilket man sällan behöver påminna om när det gäller de Lapska. Dock missar man alltför ofta passivitetsträningen och den mentala stimulansen.

Ett konkret tips: Koppla valpen när den är helt liten och koppelvan. Bind den i något, tätt intill där du jobbar vid datorn. Så att den kan få kroppskontakt med dig! Helt kort första gången. Lämna inte valpen ensam till en början och släpp den inte lös så länge den är aktiv på något sätt. Först när den förhåller sig lugn i situationen får den komma loss. Öka svårighetsgraden och kraven på valpen successivt, genom att gå iväg ett kort ärende inom synhåll. Beröm med rösten när valpen gör som du vill. Är tyst och lugn. Beröm LUGNT så att den inte studsar upp i glädjefnatt ! Lugnande signaler genom lugna rörelser, hjälper valpen till rätt sinnesstämning.

Träna en mycket kort stund dagligen. Öka på svårighetsgraden genom att lämna valpen utom synhåll. Hämta något, gå på toa, fixa kaffe. Känn efter så att det inte går för fort. Bind upp valpen lite längre ifrån alltefter, lämna den lite längre. Tänk ut en lämplig stegringsplan för just din hund. Vuxna otränade hundar behöver träna äve de. Sätt upp en målbild! Så här skall det vara när allt fungerar. Till exempel som på Lapskflockens träningstillfällen, där alla hundar ligger uppbundna tillsammans under tystnad när ett ekipage i taget tränar. En förare kör hund och övriga är figuranter. Hundarna lämnas ensamma uppbundnda i grupp. Det är en fråga om trygghet. Inneboende och i situationen. Tillit till föraren. En god relation! Något man måste bygga upp från dag ett tillsammans.

Klicka för större bilder.

Sumo var inte gammal när han började träna på att vara uppbunden tillsammans med sin pappa Nemo på träningarna. Här är han redan rutinerad vid 5½ månads ålder!

På bilden ovan ses Kirou till vänster, Modji, Aili och Lime.

Nedan sitter Aili främst, sedan Modji och Kirou.

Antal kommentarer: 4

2020-01-18 07:49:07 - Anneli med LVH

Ni är sanna ambassadörer för vår ras! (flower)

2020-01-18 08:03:11 - Marianne och Larry

Stort TACK! (heart)

2020-01-19 13:52:03 - Christina Mikkelsen, christina.mikkelsencm@gmail.com

Och ambassadörer för allmänt hundvett vill jag tillägga!
(heart)Christina

2020-01-19 15:57:19 - Marianne

Tusen tack!
Ord som värmer gott!
Kram på er (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)