Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖNDAGSTRÄNING

2019-01-07

Söndag.

Det blir allt mer tydligt hur stor tur många har haft när stora träd gått omkull och slickat hus innan de träffat marken. Liksom grantoppen vid Torpets lillstuga. Grannhuset snett över vägen ser ut så här. Bilden är inte tagen med teleobjektiv. Trädet ligger tätt inpå det oskadda huset:

Så här ser det ut på många håll och ännu saknade 9.700 personer el i morse. Under dagen tillkom ytterligare 2.000 som blivit av med elen! Hängande träd rasar ner. 

Inför morgondagen är åter en klass-2 varning utfärdad för samma område, då stora mängder blöt snö väntas, samt drivbildning på grund av hårda vindar.  Vilket försvårar röjningsarbetet och eventuellt orsakar nya strömavbrott. En positiv kille hörde av sig till lokalradion och uppskattade att arton träd blåst ner på hans tomt. Nu hade han plötsligt fått havsutsikt!

Matte hoppas att den egna stugan förblir ansluten till både el och mobilnät, när nästa oväder drar in.

På söndagen tog Lapskflocken chansen till lite träning när bergtäkten var stängd och tillgänglig. Precis som på Nyårsdagen! Men om det skrev Matte aldrig när strömmen försvann. Som tidigare fick hundarna värma upp genom att springa fritt en stund och sedan gömde sig Husse och Matte växelvis. Matte tränade även inkallningar, fjärrdirigeringar och avståndslydnad. Upp på grushögar skickades hundarna och ner igen. Av två tätt liggande högar, en större och en mindre, valde Modji spontant den lägre! Man får inte vara dum! Men Matte hade faktiskt pekat mot den större och dit hade Aili sprungit upp. Så Modji fick pallra sig lite högre upp och sedan skickades de båda vidare till den lägre och så ner igen. Matte kallade in med visselpipa, med rösten och med tecken. Hundarna stoppades under inkallning och fick efter stillastående fortsätta på kommando, eller stå kvar till de hämtades av Matte. En nödvändighet för hundarna att kunna, om ett fordon skulle dyka upp mellan hund och förare när hundarna rör sig fritt över stora ytor! Ett katastrofkommando borde alla hundar kunna. Något som uttalas med sådan emfas att hunden hör att här bara LYDER man. Ett kommando som inte får missbrukas och som det inte får gå inflation i. Ett livräddande kommandoord får inte låta som en vädjan! Här ryter man till så att hunden stannar av rena förskräckelsen. Blir överumplad och perplex och bara ställer sig still. Det gäller ju livet. Överkörd eller inte överkörd just där och just då. Eller lite senare om den drar på vilt och viltet korsar en trafikerad väg. Lydnad för arbete och till vardags skall inte blandas ihop med tävlingslydnad.

Dagens träning med de båda Lapska måste i viss mån anpassas till rådande väglag. Här var det skridskobana över stora ytor och risken för hundarna att halka och skada sig var stor där. Matte vågade sig inte heller ut där, trots Icebugs på fötterna och ispik på käppen. Så då fick man tänka till extra mycket avseende gömställen för Husse och Matte. Häsyn skulle tas till både vindriktning och möjligheter att någorlunda halkfritt kunna ta sig fram. När hundarna har en vittring sätter de fart och vill de byta riktning kan de skada sig rejält om de går omkull.

Efter en timme i arbete kände sig Matte nöjd. Man spänner sig extra när det är halt och is är hårt att gå på. Hem for flocken och njöt av lyxen med fungerande el och Matte fixade middagen medan Husse och hundarna bar in ved.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)