Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VINTERN NALKAS

2015-10-12

Minusgrader och kraftig frost på söndagmorgonen.

Solen värmde så småningom vartefter den steg på himlen och familjen begav sig ut till torpet i Lillbyn vid kusten. Det var dags att stänga av vattnet och plocka bort allt som inte får frysa sönder under vintern. Stugan hålls inte uppvärmd. Mössen hade redan börjat härja i kökslådorna. Än värre skulle det säkert vara om de kunde finna en varm och skön plats där. Men stugan är inte isolerad och mössen får söka sig annorstädes för värme. Hundarna fortsatte att äta av alla de blåbär som finns kvar, även om de är tämligen blöta vid den här tiden.

Besöket vid torpet var inte så långt denna dag, då andra sysslor väntade hemma. På hemvägen tittade Matte in i Lumpboden vid Östanå färjeläge och visst fanns där åtråvärda föremål, men Matte lyckades hålla plånboken stängd. Nästan. Husse och Matte avslutade säsongen med att köpa varsin av de återstående glassarna i den lilla butiken intill. Men trots solen kylde vinden tillräckligt för att glassarna skulle inmundigas i bilen. Inte på bänken nere vid vattnet.

Så snart Matte klev innanför dörren hemma ringde telefonen. En annons rörande Mattes handikapphjälpmedel promenadscootern har legat länge på Blocket ihop med ytterligare åtta likadana fordon....  Inget intresse. Nu fanns här en spekulant alldeles i närheten som ville komma förbi om en halvtimme. Så skedde och inom en timme var scootern såld och ivägförd till en artrosdrabbad person som hade en scooter på landet och nu såg chansen att ha en likadan men storleken mindre att ha hemma och kunna få med i bilen på turer tillsammans med sambon. De var nöjda och Matte var nöjd med en bunt sedlar direkt i handen. Reducerat pris men till nytta för någon som var glad åt vidgade vyer under vintern. 

Husse förberedde bilen för vintern och städade ur den mycket noga! Han gjorde i ordning för hundarna med Biabädd och fällar och fint värre blev det! Husses bil alltså. Matte har sitt bilfixarjobb kvar...  Matte ägnade sig åt att förbereda trädgården för vintern. Hundarna hade fullt sjå att hålla koll på vad som skedde på vägen och snett över. Cockermattes garage fick nytt tak och Cockerflocken var tillbaka vid sitt gamla hem. Mycket uppskattat av Lapskflocken! Många var de som var ute och promenerade denna eftermiddag. Med och utan hundar och även en vacker vit häst passerade förbi. Aili var på alerten och hängde på Cockergänget som larmade om "inkräktare" i sitt forna revir. Innan de flyttade hade även Aili lärt sig hålla klaffen och inte grannsamverka alltför mycket. Nu blev det tidvis ett himla liv med hundar på vägen och på vardera sidan av vägen med åsikter. Vilket fick Matte att ha åsikter i allra högsta grad! Vilket i sin tur resulterade i att Lapskflocken kollektivt stängdes in på glasverandan en stund för att släppa grannsamverkandet.

Husses bil var nystädad efter flera timmars arbete och han rätade ut ryggen med en skogspromenad med hundarna. Matte satte på ugnen och tände i kaminen och värmen spred sig i stugan. Till middag serverades ugnsrostade rotsaker - potatis, sötpotatis, morötter och rödbetor tillsammans med kycklingbröstfilé  och tomatsallad med mozarella och rödlök. 

Efter en hel dag utomhus i solen och en mättande måltid, värmde sig Lapskflocken tillsammans framför brasan.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)