Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÅRSYSSLOR

2021-03-26

Torsdag.

Tillsammans med väldigt många andra hängde Matte på låset, när den stora trädgårdsbutiken öppnade. Då man handlar utomhus och kassan är placerad i ett luftigt utrymme, fungerade handlande med avstånd. Husse och Matte bär alltid godkända och bekväma munskydd om de måste besöka någon butik. Vilket bara görs om det är tidigt och så folktomt som möjligt. Man får göra så gott man kan och det där med avståndshållande fungerar väldigt olika hos olika individer. En del verkar inte bry sig det minsta och trängs och knuffas märkligt nog. Smittspridningen ökar dagligen i Stockholmområdet och och regionen är sämst i landet på att ha vaccinerat äldre. Matte fick ett brev från Region Stockholm och tänkte att NU! ÄNTLIGEN skulle sprutan sättas i armen! Så var det inte. Men nästan lika bra. En kallelse till mammografi i april! Alla sådana kontroller har legat nere och denna kallelse blev en glad överraskning. Att så många avstår detta, som inte kostar något, är en gåta!

Parkeringen utanför butiken fylldes snabbt och Matte var klar med sitt inköp av hönsgödsel relativt snabbt. Med hem följde även några påsklilljor och en kinesiskt blåen samt en första vårlig pelargon till uterummet.

Innan man gödslar och planterar måste man vårstäda trädgården, så det ägnade sig Matte åt resten av dagen. Husse tog ut våffeljärnet och serverade nygräddade frasvåfflor på trappen, där det var någorlunda vindstilla och sol mellan varven. De två Lapska insåg rätt snabbt att deras närvaro, gående på "matbordet"/trapstegen inte var önskvärt. De är inte påstridiga på något sätt, då de är födda in i att hundar aldrig matas vid matbordet. Tiggeri när människor äter uppskattas inte. De får sin middag först och skall låta övriga flockmedlemmar äta utan tiggare runt fötterna. Vilket resulterat i att mat på bordet rör man inte. Oavsett. Husses och Mattes mat är totalt förbjuden. Praktiskt när man sitter på marken och fikar. I en hundflock respekterar man varandras ätordning och stjäl inte av varandra, så varför vid matbordet eller från köksbänken. Men vill man ha tiggande hundar runt fötterna när man äter och hundar som stjäl mat när de kan, så får man gärna ha det. Under Mattes långa hundliv har det inte varit så i den egna flocken. Matte stjäl för övrigt inte heller hundarnas mat. Att ta ett märgben och flytta det under pågående gnagande, har aldrig varit några problem. Hundarna vet att de får tillbaka det. Tuggar de på något olämpligt byter Matte till något lämpligare. Man stjäl inte varandras mat eller godis. Ömsesidig respekt. En flockregel som alla känner till. Som valpar fötts in i.

Kvällen avslutades med en mycket sömnig fotbollsmatch. VM-kval Sverige Georgien och Zlatan var med. Sverige vann för all del, men det satt hårt åt och ett enda mål gjordes i matchen. Zlatan bidrog. När han byttes ut mot slutet av matchen blev det bättre fart på spelet och mindra sömningt! Det kanske var så att övriga spelare i landslaget blev handlingsförlamade, innan "Guden själv" gick i viloläge.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)