Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

I EN ANNAN DEL AV OMRÅDET

2018-09-20

Onsdag.

Sensommardagarna avlöser varandra, även om det faller en del regn någon dag emellanåt. Det har varit mulet men hyfsat varmt, men på onsdagen sken solen och det var ljuvligt trots den starka vinden. Tjugo grader och sommar på eftermiddagen! Temperaturen steg rätt snabbt, då natten inte varit kall. Matte som upptäckt att skall hon drista sig till en cykeltur med hundarna är vardagsförmiddagar den lugnaste tiden på vägarna. Det blev alltså en cykeltur på förmiddagen med hundarna, med endast två möten. En granne till fots och en fortkörande bilist. Åter har föräldrar vädjat till sina grannar om att lätta på gasen på vägarna i området i den lokala FB-gruppen. För att få tummen upp av många, suckar om att det skall behövas av andra och rent idiotiska och oförskämda kommentarer av några som vill ha fri fart och fullt ös och håll ungarna borta från vägarna.

Många mår illa av att få veta vilka åsikter de delar vägarna med. För övrigt var just denna del av kommunen den där flest röstade på SD. Något många också tycker är obehaglig information. Grannar emellan. Vad tycker du egentligen....  Många bor här med rötterna i andra länder. En asylförläggning finns här och den märks inte över huvud taget. Ordning och reda och några företagsamma grabbar har fått jobb på ICA, tagit körkort och pratar flytande svenska efter två år. Det är svårt att förstå detta främlingshat tycker Matte.

På kvällen tränade träningsgruppen i en annan del av det område där några i gruppen tränade förra veckan. Området bjuder på stora ytor och klurigheter vindmässigt, med en byggnad som stoppar vinden och en del häckar och staket som stoppar hundar och förare. Samtliga hundar fick frisöka, då området var tomt på folk utöver sökgruppen. Vartefter skymningen föll blev det allt lättare att göra sig osynlig och med mörka kläder behövde man inte gömma sig så väldigt invecklat. Husse och Matte valde båda att jobba med lösa hundar, med fyra figuranter gömda på okända ställen och ingen "facitgubbe". De fyra figuranterna hade koll på varandras gömställen, om någon skulle låsa fast för länge på fel plats. 

Modji hade fått vittring från Matte som satt som en hög på marken, instängd bakom låga staket och häckar, mot en byggnad och för att komma ända fram till Matte måste Modji ensam söka en ingång. Det var intressant att studera hennes sökvägar! Hon hade en vittring, men måste lämna vittringsstruten för att kunna ta sig fram hela vägen till figuranten. Det gjorde hon fint med lite självständigt tänkande och här kom rasens goda egenskap att kunna arbeta ensam långt ut från föraren och lösa problem i ensamhet väl till pass. Direkt efter att ha fyndat Matte fick Modji vittring av en person gömd bakom ett plank med en stängd dörr in mot husväggen. Strax intill ledde en trappa upp till en terrass och dit tog sig Modji snabbt. För att sedan försöka ta sig ut på det sluttande plåttaket ovanför figuranten. Men där hann Husse hejda Modji, som bara gjorde precis som sin mamma och sin mormor i sökarbetet. Ambitiösa hundar som vill komma så nära figuranten som möjligt! Modji rasslade nerför trappen och skallmarkerade mot dörren i planket.

Aili fick fyra figgar utplacerade i området och Matte skickade Aili på frisök, men hade en taktik att börja längs ytterkanterna, för att få med hela området. Aili styrdes av Mattes rörelsermönster. Man skall inte behöva ropa på och prata med hunden hela tiden för att styra den. Hunden ser vart man vrider kroppen, vart man är på väg och skall både hålla koll på sin förare och sina vittringar och allt annat runt omkring. Genom att träna så lär sig också hunden bra sökmönster för att fynda. Nu började Matte längs vänsterkanten och tog området i högervarv, varför Aili omedelbart fyndade sin första figge bakom ett skjul ut mot staketet. Aili jobbade vidare längs vänsterkanten och fick snabbt vittringen från Husse bakom en mindre byggnad och fortsatte sedan direkt vidare i högervarv spontant och Matte hängde på. Där fyndade Aili en person ihopkrupen i en port, inte olik den stora svarta kruka med växter som stod intill! Aili var snabbt i arbete igen och visade tydligt att hon hade en vittring uppifrån en balkong. Hon hittade trappen och tog sig upp för att omedelbart börja skallmarkera och hon höll i skallet länge och ihållande så att Matte i skymningen kunde lokalisera sin hund. Myckes snyggt, effektivt och rutinerat jobbat av Aili. Härligt att se!

Övriga hundar som tränade den här kvällen var två Lapska killar och Labbegrabben. Hela Lag Gátchis med viss förstärkning således. Alla hundar skötte sig väldigt fint och visade hur duktiga de är!

Tack alla för givande träning och trevlig samvaro!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)