Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KOPPELTRÄNING

2013-11-27

I dag onsdag fyller knytten 7 veckor.

Tisdagmorgonen var kall! Sju minusgrader visade termometern. Med vetskap om att temperaturen skulle stiga, gjorde sig Matte ingen brådska på morgonen. Eldade i kaminen och ägnade lite tid åt datorarbete med arbete både i Word och Photoshop. Tillsammans med ett köpekontrakt, ett tillägg, kommer Matte och valpköpare överens om att skulle det gå så illa att hunden framöver måste avlivas eller omplaceras, skall Matte kontaktas först. För att ges en möjlighet att vara delaktig i omplaceringen av hunden och för att få ta del av information om varför hunden skall avlivas. En gemensam överenskommelse. Inte ovanligt. Även om försäljningen av en valp enligt köplagen är att betrakta som vilken försäljning som helst, så resonerar nog de flesta lite annorlunda när man säljer en levande varelse. Tremåndaders valpar läggs ut på Blocket på grund av "ändrade familjeförhållanden". Efter en månad....  Felköp. Säljs vidare. Så sorgligt.

När solen stigit på himlen och inte kunde komma så mycket högre, var det dags för knytten att få komma ut. Bara en minusgrad. Först fick de härja lite på glasverandan och springa av sig den värsta energin. Därefter var det dags för lite mat. Sedan fick knytten komma ut en och en på en koppelpromenad med bara Matte.

Poletten hade trillat ner! Alla fyra uppförde sig väldigt bra! De skuttade med Matte ut genom grinden och längs vägen en bit. Efter en liten stund kom de på att det fanns en massa intressanta dofter att undersöka och stoppen blev många. "Promenaden" var på deras villkor, men Matte bestämde riktningen. Skutt, skutt, nos, nos. Men framåt gick det! Fem minuter bortåt vägen och tillbaka och sedan fem minuter upp i skogen och tillbaka. Även över spången traskade knytten bekymmerslöst. I skogen fick de först gå på stigen och sedan ut i bärriset och alla prasslande eklöv och nerblåsta kvistar. Smågranar, trädrötter och stubbar. Uppför en liten slänt och ner igen.

En tumregel är 5 minuters koppelpromenad för varje månad hunden är gammal. Att gå i koppel är mycket mer påfrestande på en kropp under tillväxt, än att röra sig lös. I koppel väljer hunden inte själv vare sig fart eller antal stopp, om man tar ut den på en regelrätt promenad. Här längs vägen ser man lite av varje sommartid. Man är på landet med valpen och vill gå långt och även cykla med hundar på några månader.

De fyra Modjiknytten visade alla tydligt, att de väl visste var de hörde hemma någonstans. Nosarna gick mot vinden på hemvägen och de lokaliserade sin mor och mormor på verandan. Full fart mot grinden och sedan uppför trappen och HEMMA!

Alla fyra var lika nyfikna och framåt och inte det minsta osäkra. Att gå i skogen var nog det de uppskattade mest.

Knytten sov sedan djupt och Matte passade på och tog med Násti och Modji på en långpromenad uppe vid sjön. Som just frusit till. Solsken därtill. Så fint! Hundarna och deras Matte njöt ikapp!

När Husse kommit hem och mörker rådde, tog även han med hundarna ut på en sväng, försedd med pannlampa. Men då var hundarna kopplade.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)