Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄLKOMMET KVÄLLSLJUS

2016-03-31

Onsdag.

Det multihalsband som Matte använt på Aili en tid har förändrat Ailis och därmed hela trions uppförande vid hundmöten och ett tystkommando börjar långsamt fungera allt bättre. Med eller utan fjärrstyrt halsband. Den stora fördelen är att med pip-funktionen tränar man POSITIVT! Som med en klicker i stort sett men ändå inte. Två små pip betyder GOOOODIS! Fokus på Matte och inget annat. På dagens långpromenad passerades först några Border Collie som hade svårt att vara tysta bakom sitt plank. Inte ett lud från Lapsktrion. De är vana. Så passerades den ilsket skällande och vaktande Hoffen bakom sitt staket. Hon ignorerades också av de Lapska tjejerna. Aili har kunnat slänga ett skall över axeln, när Hoffen skällt under hela passagen tätt intill vägen. Den unga Schäfertiken  strax bortom Hoffen hör alltid hennes varnande skall och är beredd. Så även denna dag. Hon kom rusande mot stakethörnet under vilda skall, vilket de tre Lapska ännu inte vant sig helt vid. Men - denna dag tittade de förväntansfullt på Matte och väntade på godis!!! Matte har tagit för vana att med fjärrkontrollen pipa till då och då längs hela staketet, för att när Schäferreviret passerats belöna med godis. Även nu pep Matte med fjärrkontrollen, varför Schäfern helt ignorerades. Ett delmål är uppnått! Skulle Aili skälla så  får hon en liten citrondusch. Vilket även i viss mån drabbar de andra två, som de facto mycket gärna hakar på Aili och förstärker skällandet. Flockmentalitet.

Kvällens träningsplats var densamma som i lördags. Äntligen är det ljust påtagligt mycket längre på kvällarna, vilket ger möjligheter till fler träningsområden. Vissa områden kan bli farliga för hundar och förare med uppstickande armeringsjärn som inte kan ses bra nog i pannlampans sken. Man måste koppelsöka. Nu fick hundarna frisöka och det tre Lapska tikarna och två Lapska hanarna skötte sig utmärkt bra.

Matte har en tid tränat Modji framför allt med tanke på skarpa sök och det har inte gödslats med figuranter i området. En enda svårt placerad figurant har hon fåt leta efter för det mesta. Nu fick Modji leta efter tre försvunna personer och med sig hade Matte en facitgumma. Direkt från starten plockade Modji den första vittringen och var snabbt framme och skallmarkerade. Hon sökte sedan helt på eget initiativ noga igenom området och hade snart hittat de övriga två figuranterna. Som belöning fick hundarna denna kväll plättar! Mycket uppskattat! Modji var väl värd fler figgar än en enda och plättbelöning, efter helgens synnerligen väl utförda arbete.

Kvällen avslutades med thaimat från ett närbeläget matställe som just stängde, men erbjöd sig att fixa fem portioner ändå! Vilka avnjöts vid utemöbeln i mörkret med en utomhustemperatur på fem grader. Det skall hundfolk till att äta middag efter en träning på det viset. Gott var det och trevligt var det!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)