Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ISIGA VÄGAR - IGEN

2022-02-05

Torsdagen var solig och Lapskflocken njöt av govädret hemma på tomten, med fika i hammocken vid vedbodens södervägg. Matte slog bort allt tunnare is från bäcken, för att förhindra att någon av Lapskdamerna skulle gå igenom isen och hamna i det strömmande vattnet och sedan följa med in under kvarvarande is. Med vassa iskanter längs bäcksidorna, går det inte att ta sig upp igen. En relativt rask men kort promenad blev det innan Husse och Matte lämnade hundarna hemma för en sväng till Åkersberga. Några inköp behövde göras och med hem kom även en indisk middag. Doften föll hundarna i smaken vid hemkomsten, men kyckling/lamm korma var inget Matte bjöd hundarna på.

Fredag.

Så regnade det igen. På det snötäcke som föll helt nyligen. Vilket resulterade i isgata. Igen. Regnade gjorde det hela förmiddagen och Matte ägnade sig åt tvätt och städning.

Mitt på dagen höll regnet uppe under ett par timmar och Matte iklädde sig sina fantastiska kängor med spikar i sulorna av märke Icebugs och tog med hundarna på långpromenad. Den första sträckan, längs raksträckan bort till brevlådorna ett par hundra meter bort, var så hal att det första som hände var att både Aili och Modji slant med en fot. Innan de anpassat sitt gående. Matte gick ömsom mitt ivägen, ömsom på vänster och ömsom på höger sida. Hela tiden stirrande rakt ner i backen sökande efter fotfäste. Efter brevlådorna blev det gradvis lättare att hitta snöiga partier längs de yttersta kanterna mot diket och i mitten av vägen, där inga bildäck slipat underlaget till is. Men hela tiden gällde det att titta neråt och vara noga med var man satte fötterna. 

Matte gick sin vanliga runda och väglaget hann skifta väldigt många gånger, innan Matte och hundarna väl var hemma igen. Idealtiden överskreds med femton minuter och Matte hade gått sig varm och spänd i hela kroppen efter en lite ansträngande promenad. Tunggått, slirigt, moddigt, isigt. Omväxlande underlag minst sagt. Hemma hade Husse halkbekämpat från grinden till ytterdörren och när Modji och Aili släpptes lösa på tomten fick Aili ett tokryck och springfnatt i snön på gräsmattan! Även hundarna fick spänna sig för att inte halka bitvis och nu njöt Aili av att kunna röra sig fritt och halksäkert! Hon rusade i åttor! Den ena efter den andra i full fart med snabba och tvärsäkra vändningar. Hon försökte få igång mamma Modji som också var glad åt säkert underlag, men hellre njöt av att få röra sig som hon ville på annat sätt. Modji gick till bäckfåran och nosade efter vattensorken. Här rann vattnet nu fritt och ingen is fanns att gå på längre. 

Just som Lapskflocken dragit sig in i stugan för eftermiddagsfika och tänt i braskaminen, började regnet åte falla. Det öste ner! Det smattrade på kanalplasttaket till glasrummet/matrummet. Rätt hög mysfaktor men med rätt stort värmeläckage. Undras om det kommer smattra ännu, med det planerade trätaket, isolerat och med ytpapp?

Resten av dagen ägnade Matte åt att fålla en gardin och lyckades även få upp den med hjälp av en stadig stegpall. Att fålla gardiner är lätt som en plätt med fållfixeringsband! Men man skall ta tag i det och få det gjort också. När Matte väl kom till skott visade det sig att strykbrädan av någon outgrundlig anledning var demonterad och svår att få ihop igen. Strykbrädan har inte använts på många år och förmodligen för att den då var så svår att förstå sig på. För många finesser och små hål som inte skulle användas till något och bara var förvillande.... Den gamla var enkel och funktionell men hade sagt upp sig och ny invecklad bräda hamnade i stugan. Inte var ångstrykjärnet lättare att begripa sig på, när beskrivningen på svenska råkat bli delad i olika spalter med polska däremellan. Det gamla järnet hade även det sagt upp sig och som alla förstår är strykande av tvätt inte vad Matte ägnar särskilt mycket energi åt. En prioriteringsfråga. Hundarna och trädgården går före. Till slut var i alla fall två nya gardinlängder fållade och uppsatta i Mattes sovrum och fint blev det! Sammantaget kände sig Matte nöjd med att ha fått en hel del gjort under dagen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)