Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FREDAG - LÖRDAG

2013-04-13

Matte och hundarna gick en långpromenad på fredagen. Vägarna i området hade väldigt olika underlag! Närmast huset var det gungflyaktig, blöt och slaskig sand. I skugglägen var det tjock isbeläggning. Regnet hängde i luften och började droppa ner just som "hemma" dök upp bakom kurvan. Hundarna fick tillbringa lite tid på glasverandan för att sanden skulle rasa av dem. De Lapska har en fantastisk pälskvalitet därvidlag, då skiten rasar av dem och kan sopas ihop efteråt. Familjens hundar badas endast i yttersta nödfall, som om de rullat sig i någon stinkande sörja. Grävlingsdiarré till exempel.....  Det naturliga fettet gör nytta och skall inte vaskas bort tycker Husse och Matte.

När Husse kom hem från jobbet passade han på och tog en skogs"promenad" med hundarna. Snön ligger fortfarande djup och många är de trädtoppar och träd som fallit över stigen! Hinderbana! Lite mer snö kom dessutom nyligen. Men nu har trakten upplevt den första natten med en temperatur över nollsträcket, så snötäcket lär väl sjunka ihop snabbare. Matte fixade middag till familjen under tiden.

Lördag

Hundarna och Husse promenerade bort till brevlådorna och hämtade morgontidningen i skvalande regn. Efter att ätit frukost och eldat lite, lämnades hundarna ensamma hemma med Mysjkin. Som mellan varven mår bra och inte lever upp till sina snart 18 år, men då och då åter får krampanfall. Efter nära ett års uppehåll och trots medicin. Modji håller noga koll på Mysjkin som tidigt knöt an till Modji och blev som en äldre och kär släkting. Modji känner på sig när ett anfall är på  gång och efteråt tar hon hand om sin käre vän. Slickar och lugnar. Men tiden kan inte stoppas. Sorgligt.

Husse och Matte for till Älvsjö och Trädgårdsmässan. Det gjorde även en himla massa andra människor. Bussar kom från när och fjärran och trots tidig ankomst var parkeringsplatserna till stor del upptagna. En regnig dag var detta en idealisk sysselsättning. Men några växter orkade inte Matte bära hem och i den väldiga trängseln kändes det tveksamt om växterna skulle överleva. Men att njuta på plats var både gratis och gav en föraning om en växtsäsong. Tomhänta lämnade Husse och Matte dock inte Mässhallen. En separettinsats till torrdasset i Vettershaga, för urinseparering för behagligare lukt och mer utrymme i hinken, medfördes hem. Likaså ett par lågskaftade stövlar på rea från Garden Girl. Gräsmattan hemmavid är ofta blöt, som den gamla sjöbotten den är. Storstövlarna kan nu ersättas med något mindre fotsvettalstrande.

Småregn var det alltjämt när familjen återförenades och hundarna drog sig självmant upp på glasverandan efter en stunds utevaro med Husse och Matte.

En brasa i kaminen lockade mer än fukten ute.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)