Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTENSIVA DAGAR, foton

2022-03-18

Onsdag.

Sent på tisdageftermiddagen underrättades Matte om att det planerade arbetet med takbyte och tilläggsisolering på "glasrummet", som fungerar som matrum intill köket, kunde påbörjas på onsdagen. Tidigt på onsdagen anlände två snickare och började riva det tak av kanalplast som tjänstgjort i femton år nu. En halvmesyr när rummet integrerats med huset, då tanken vid försäljning är att det är ett uterum. Värmeläckaget har varit stort och när nu plasten gjort sitt var det läge att lägga ett riktigt tak med isolering och även tilläggsisolera icke glasförsedda väggpartier. Kontrollanten Modji placerade sig mitt på golvet, när en snickare klev upp på taket och började lossa plastskivorna och den andre assisterade nerifrån. När skivorna började plockas bort hade Modji sett nog och fördrog värmen framför braskaminen före kylan i det taklösa matrummet.

Snickarna jobbade hela dagen och när Lapskflocken for iväg till kvällens träning var ett nytt tak på plats, försett met takpapp. Inte färdigt, men på väg.

Kvällens träning ägde rum i den stora fordonshallen och de fyra tikarna och fyra  hanhundarna bands upp inomhus i grupp. Av dessa åtta hundar var fem stycken Lapska Vallhundar. Många nya arbetsfordon hade tillkommit sedan den senaste träningen här, vilket gav möjlighet till många nya gömställen och nya sätt att klura till söken för hundarna. Tätt stående stora fordon förändrar vittringsvägarna och har man då figuranter gömda nära varandra måste hundarna tänka till, för att kunna lokalisera varje enskild vittringskälla.

Modji satte fart och njöt av att kunna sträcka ut i galopp över den stora ytan mitt i byggnaden! Hon tog för sig på sitt frisök och hade snart hittat samtliga fyra gömda figuranter. Vittringen från den figurant som var gömd i en stor säck intill en vägg tvingade Modji att stanna upp och tänka till lite. Vittringen steg rakt upp mot taket högt uppe, enligt att värmen från en människa stiger uppåt i kallare luft och följer väggar och föremål. Draget från en skraltig utrymningdörr med dålig passning intill påverkade också vittringsvägen. Vittringen träffade en stolpe och föll ner ett stycke ifrån figuranten, där Modji fångade den. Figuranten upp på däckhögen lokaliserade Modji mycket snabbt och kom till markering direkt. Ett nytt gömställe!

Klicka för större bilder.

Matte har fokuserat på Ailis tilltagande glappande under sök en tid. Skälla skall hon bara göra hos funnen figurant och absolut inte under sökarbetet! På kvällens sök fanns två personer utlagda/gömda som figuranter och Matte visste var de var gömda. För att kunna ingripa och korrigera om Aili skulle skälla triggad av gammal vittring, från figuranter gömda för andra hundar tidigare under kvällen. En hund med mycket energi och hög arbetstemperatur balanserar ibland på gränsen till att det pyser över. Matte släppte Aili på ett frisök från ingången på ena gaveln i lokalen och inom en minut hade Aili lokaliserat figuranten i säcken vid den andra gaveln i den stora byggnaden. En snygg och korrekt skallmarkering! 

Aili tog inte omvägen via stolpen och vittringsvägarna förändras direkt när en dörr öppnas. Aili hade redan vittringen från nästa figurant, som hon passerat på håll på vägen ner genom byggnaden, i den tydligaste vittringsstruten. Aili kom till skallmarkering på figuranten högst uppe på en däcktrave direkt efter avslutet hos figuranten i säcken.

Snabba ryck! Aili imponerade. Ett snabbt och säkert genomfört frisök med klockrena skallmarkeringar på funna figuranter och inget onödigt glappskall däremellan. En ren uppvisning!

Torsdag.

Hundarna tog sovmorgon och hade sedan underhållning hela dagen med två snickare och en elektriker som kutade fram och tillbaka mellan huset och bilen. Grindarna stod öppna och det blåste kallt, varför både Modji och Aili fördrog uterummet som spaningsplats framför altanen. Snabbt och effektivt jobbades det hela dagen och isolering, innertak och panel invänidgt kom på plats. Liksom belysning i form av spottar i taket.

När lugnet lagt sig och glasrummet var välisolerat och fint gick Aili dit och inspekterade! Hon gick längs väggarna och nosade på dem, hon tittade upp i taket. Aili ställde sig mitt i det lilla rummet, tittade på Matte och berättade att hon var mycket nöjd med vad hon såg. Sedan gick Aili "hem till sig" och knöt sig i sin biabädd i Mattes sovrum.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)