Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLUTBESIKTNING

2019-04-17

Tisdag.

"Vi ses i april!" var doktorns sista ord när han lämnade Matte, sittande på sängkanten, morgonen efter operationen den 10 januari.

På tisdagen var det dags för detta möte. Lite drygt tre månader efter höftoperationen. Matte har skött sig enligt instruktionerna och har följt sjukgymnastikprogrammet till punkt och pricka hemma. Lyssnat på kroppen och varit aktiv med promenader och annat. Den absolut största risken med operationen är att man får en infektion i såret/leden. Så fort man tar hål på huden finns denna risk och med nya och resistenta bakterier kan en sådan ifektion få förödande konsekvenser för läkningen. Under dessa tre månader har Matte förstått att hon har haft tur och att alla inte har samma tur. Två gånger har Matte haft tur nu och kan till och med gå i skogen igen med sina hundar. Utan smärta.

Matte lämnade flocken mitt på dagen och begav sig till Upplands Väsby och Löwenströmska sjukhuset. Matte valde en mindre klinik för sitt första höftbyte för drygt fyra år sedan, efter rekommendationer från andra. "Undvik de stora sjukhusen. Välj en liten klinik där de är specialiserade, för minskad infektionrisk och skickliga läkare!" Så det gjorde Matte och det förefaller ha varit ett klokt val. Därför fick det bli samma klinik och samma ortoped som opererade den här gången.

Doktorn var mycket nöjd med resultatet. Såret hade läkt mycket fint. Matte är djupt tacksam för ännu en lyckad höftoperation, utförd av en skicklig ortoped. Per Sandqvist på Orthocenter på Löwenströmska sjukhuset. Matte har fått livet tillbaka. Utan att kunna sova och utan att kunna gå, är det liksom inte så mycket liv kvar längre. Kände Matte i julas.

Men inte nu längre! Många tankar har gått till tidigare generationer, som inte har kunnat få sina totalt utslitna och  smärtande leder utbytta. Matte åkte hem från läkarbesöket med en känsla av djup tacksamhet. En chans till. Många hundpromenader framöver!

Under Mattes frånvaro hade Husse och hundarna njutit av vårdagen, traskande i skogen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)