Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÄSTAREN EPIC!

2014-09-22

söndagen tävlade Nástisonen Epic åter i rallylydnad - Mästarklassen. Den allra högsta klassen.

Han och hans matte glänste och den tredje pinnen plockades! Vilket par! Ett stort GRATTIS från hela den två och fyrbenta familjen!

Gátchis Átjájuoksa Adja / Epic har nu erövrat titeln RL M. Som andra Lapska Vallhund i Sverige.

Lapskfamiljen här hemma upptäckte att det inte alls regnade på söndagmorgonen! Det var vad som förutspåtts. Regn ett dygn framöver. Genom en lite disig himmel visade sig solen till och  med lite då och då. En gåva, som togs emot med glädje. Husse packade golfklubborna och familjen drog till golfbanan. Bilen parkerades med bakskuffen mot Husses träningsplats och Matte parkerade sig på en närbelägen bänk. Mycket folk var det här denna behagliga dag med sensommarvärme. Kortärmat och kortbent var klädkoden för många. Matte fotade Husse, för att han senare skulle kunna bedöma sin teknik. Han var själv rätt nöjd. Det går framåt för nybörjaren! På denna golfbana får man medföra hundar i koppel på rundorna. Med ny höft kanske Matte kan förlägga långa hundpromenader tillsammans med Husse på en golfrunda framöver? När Husse tömt bollkorgen förlade Matte dagens "långpromenad" med kryckor till parkeringen (på den mjuka gräskanten). Bilen stod längst bort från klubbstugan och nu fick det bli lunch som avslutning på besöket.

På hemvägen uträttades några ärenden och ett sista besök för säsongen gjordes på Världens Barn Loppisen. I veckan bommas lokalen igen och öppnas igen när vitsipporna blommar. Enligt en skylt på dörren över vintern. 90.000 blev resultatet till årets insamling. Matte hittade en liten ram till den fina kritiken för uppfödargruppen  på Solvallautställningen/rasspecialen nyligen. En sammanfattning av avelsarbetet där äldst i gruppen var 11 år och yngst 10 månader. I den lilla stugan i skogen hänger alla prisrosetter på ett snöre bredvid tvättmaskinen. Inget annat skvallrar om fina resultat på utställningar under 16 år med rasen. Men detta omdöme skall upp på väggen.

Familjen kunde tillbringa en stor del av eftermiddagen utomhus, men mörka moln drog upp runt om och det började mullra på avstånd. Husse skyndade på och tog med hundarna på en promenad. De hann inte särskilt långt. Bara upp till sjön. Innan regnet började falla och sedan drog ovädret raskt in. Regnet öste ner och blixtarna korsade himlen och lyste upp huset. Lamporna blinkade, slocknade och tändes. Regnet smattrade mot plasttaket i glasrummet och träden vek sig i den tilltagande blåsten

Husse tände en brasa och hällde upp dricksvatten i en dunk om det skulle bli ett längre elavbrott. Skymningen föll och efter att ha dragit bort återvände åskvädret för en ny omgång. Sladdar till TV och dator hade varit urdragna och åter satts i. De fick hastigt ryckas ur väggurtagen när blixt och dunder kom samtidigt helt plötsligt.

Husse och Matte var mycket nöjda med att ha tagit vara på den soldisiga och varma dagen, med mycket utevistelse för både sig och hundarna.

Måndag förmiddag. 

Regnet vräkte ner hela natten och vid tretiden vaknade familjen av dunder igen. Hösten hade med kraft jagat undan de sista resterna av sommarväder! Ett uppehåll i regnanandet gav Matte och hundarna en möjlighet att komma ut och få lite frisk luft. Matte kryckade runt på gräsmattan för gåträning, Modji och Aili lekte vilda lekar och Násti åt miniäpplen från Bukettapeln. Inne brann en brasa för mys när regnandet satte igång igen. Vinden ökade ännu mer. Matte hade just tömt en nästan full regnmätare. 45 millimeter hade fallit sedan söndagkvällen. Det rapporterades om översvämningar och nerfallna träd och grenaar som hindrade trafiken i trakten. Strömavbrott.

Matte och hundarna väntar på nästa korta uppehåll i regnandet, för lite mer frisk luft på tomten. 

 

Antal kommentarer: 2

2014-09-22 20:59:09 - Saivi m flock

Men JÄTTEGRATTIS Elina & Epic ! Slutar "stora syrran" o skälla så kanske de kommer dit också någon gång:). Jätte snyggt jobbat! Nu har vi någon att Heja på SM nästa år !
(flower)(flower)(flower)(star)

Härligt att höra om storflockens
äventyr. Hög tid för ett besök snart igen!

Kvällshälsningar!

"Busfröet" Saivan m flock

2014-09-23 09:09:35 - Marianne

Välkomna! (inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)