Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄLORIENTERADE VALPAR

2019-07-22

Söndag.

När valparna åter släpptes ut i sin hage märktes det tydligt att återseendet var kärt och att de kände igen sig! När de för allra första gången släpptes in där, var de smarta och orienterade sig genom att som i valplådan följa kanterna! I hagen följde de gallret runt om. Som en orienterare valde de att följa ledstängerna i ett område och kanterna runt deras nyatillkomna lilla revir måste man ju dessutom hålla koll på. Inte minst för att veta var man skall gå på toa. Det gör en smart Lapsk i utkanten av där man vistas. De vuxna hundarna går ner till staketet mot vägen och valparna söker sig bort från liggfällen och tenderade att söka sig mot grinden under dagens utevistelse.

Förra lördagen, när Aili insjuknade hastigt, hade flocken besök av Mattes yngste son med fästmö. Välkända och välkomna och inte stressande för framför allt Aili. Nu återvände de för att bidra till träningen av valparna inför livet. De måste under präglingsperioden få uppleva andra människor än Husse och Matte, för att bli trygga valpar när de lämnar barndomshemmet. Människor som inte står upprätt och böjer sig ner och bjuder en liten oerfaren valp på en flygtur högt upp i luften! Som när man dyker ner över en oförberedd liten varelse och bara lyfter upp den. Marken rycks undan av någon de aldrig träffat och hur kul kan et vara?! Valpar umgås man med på gräsrotsnivå, valparnas egen nivå. Man sitter på golvet eller marken och låter dem ta kontakt. Innan man tar dem i famnen för att låta dem nosa av ansikte och hud annat än händerna. Man tänker hund. De har även fått kontakt med Modji, som inte bryr sig särskilt mycket om dem. Inte de om henne heller. En mamma till typ. Doften finns ju överallt i den lilla stugan och dessutom ser hon ju ut som deras mamma.

Trädgårdsmöbeln står på sin vanliga plats, men nu inbyggd i valphagen. Där fikades det, Aili låg under bordet hos sonen och kände sig trygg och där fick hennes valpar dia. När besökarna satt på marknivå sökte valparna upp dem och minglade och lät sig även kelas med i famnen på den som så ville. En vardagssituation i flocken och alla valpar fann sig väl tillrätta! En kull som är lika jämn som Husse och Matte upplevt övriga fem valpkullar, där ingen sticker ut på vare sig det ena eller andra sättet. Ett gäng nyfikna och sjövilda sociala och matglada valpar, som alla leker med olika leksaker och kampar med vad man kan få tag i. Som syskonens elle mammas svansar, lika väl som med fleecerepet som är fastknutet i soffan. De har lärt sig hur de skall äta valpfodret ur de små skålarna och även när maten är på gång att serveras. Deras magar mår bra och avvänjningen fortskrider, vilket får fukteksemet kring deras mammas tuttar att sakat men säkert krympa och läka ut. Tvättning, torkning och insmörjning efter varje valpbesök gör sitt till. 

Ailis penicillinkur avslutades på lördagen och nu håller vi tummarna för att rehabiliteringen fortskrider som den skall.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)