Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKVALLERTRÄNINGEN

2015-05-12

Måndag.

Nástis barnbarn Ivan på Rävrackans Kennel har blivit Viltspårchampion! Stort GRATTIS från hans mamma Signes (Gátchis Juoksanáste Lahji) flock!

En varm och vårlig dag med försommarkänsla! Som mest blev det 18 grader under eftermiddagen! Solen sken, fåglarna kvittrade och blommorna spred färgprakt längs dikeskanterna. Något doftade ljuvligt från en trädgård! Matte och hundarna tog en powerwalk genom området. Lite varmt tyckte de ovana hundarna. Tillvänjning behövs. En katt rusade över vägen, viket hetsade upp Aili men inte hennes mamma och mormor. De har vuxit upp med katter, men tyvärr fick inte Aili den förmånen. På tillsägelse var hon tyst och kontaktade Matte.

Matte njöt av promenaden! Av omgivningen, vädret och av att KUNNA gå fort länge och långt. Hundarna fick nosa och rasta sig den första biten, men sedan var det hålligång som gällde. 

En dag med lite arbete i trädgården väntade. Även njutning med fika på bänken vid lekstugan! I sitt tidigare liv med heltidsarbete och hemmavarande barn jobbade Matte i sin trädgård, men hade aldrig tid att sätta sig ner och njuta. Som pensionär har hon det!

Ryttare passerade på vägen, en och annan hundägare och andra som promenerade och njöt av dagen. Matte har ständigt godis i fickan och har tränat "skvaller" på olika sätt, envetet och målmedvetet. När det funkade kom yrhättan Aili och sabbade! När hon rusade åstad och skällde vid staketet måste ju de äldre damerna bistå.... Framför allt hennes vaktande mamma! Aili är också en vaktande hund och enligt vad både Husse och Matte sett och enligt hennes möte med spökena på mentalbeskrivningen, en modigare vakthund. Som mycket litet knytt var Aili den som larmade så snart något hände. När någon kom in i sovrummet där valplådan stod. Med nyligen öppnade ögon och öron gav hon hals och fick snabbt namnet "Sirénen"!

Det är lika intressant varje gång att upptäcka att grundpersonligheten visar sig redan när knytten är ett par veckor gamla. Om man tar sig tid att studera individerna i valplådan från första dagen. Skurgummeknän brukar bli resultatet! Även lite ömma armbågar. Det är det definitivt värt för möjligheten att lära känna sin valpkull, individ för individ på ett mycket tidigt stadium!

När ryttarna kom förbi sprang Násti och Modji upp på verandatrappen för godisbelöning. Aili sökte upp Matte och på kommandot "gå in!" rasslade även Aili raka vägen upp på verandan. Inte ett skall från någon hund. En ensam person kom längs vägen. Násti och Modji rörde sig mot huset. Aili stack till staketet. Gav till ett par skall och vände sig sedan om och kollade var Matte befann sig. Matte kommenderade "IN" och samtliga hundar gick upp på verandan och fick belöning. Varpå Aili rusade tillbaka till staketet och i hörnet mot granntomten ställde hon sig på bakbenen och tittade långt efter fotgängaren. Helt tyst! Annars händer det att hon inhöstar belöningen, tvärvänder och rusar ner till staketet och skäller. Sista ordet....  En hundägare kom långt borta i vind och det upptäckte hundarna. Som alla tre uppsökte Matte helt tysta. Matte uppmanade "in" och rörde sig själv mot verandan. Varpå hundarna gjorde henne sällskap och parkerade sig på översta trappsteget och fick belöning. Alla satt kvar och ignorerade det passerande ekipaget.

Denna dag fungerade träningen riktigt bra. På väg åt rätt håll och en dag i sänder.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)